Корисні властивості холоду

Багато хто з нас асоціюють холод з дискомфортом, не знаючи, що у нього є й корисні для організму людини властивості.

Про користь холоду

Перш за все – міцний та якісний сон. Коли ми засинаємо, температура нашого тіла починає знижуватись природним чином. Однак у людей, що страждають від безсоння, саме проблема регуляції температури тіла призводить до труднощів із засипанням.

Холодні температури позитивно впливають на якість сну, хоча збільшують симптоматику апное. Оптимальна температура для спальні складає 15-19 градуcів.

Холод сприяє спаленню жиру, хоча не всі люди ставлять собі це за мету. А ще спалення жиру стимулює тремтіння від холоду, в процесі чого виділяється гормон ірисин. Згідно з деякими даними 15 хвилин тремтіння можна порівняти з результатом годинного тренування в залі.

Холод лікує біль

Лід та холодні компреси традиційно прикладають на гулі та місце травми від удару. Вплив холоду може бути ефективним для зменшення болю, але його краще використовувати у поєднанні з ліками й іншими методами терапії і тільки після консультації з лікарем.

Кріотерапія

Кріотерапія – це метод використання холоду в лікувально-профілактичних цілях.  Холод відводить тепло від тканин, органів або від частини тіла людини. Кріотерапію використовують для зменшення болю й запалення при таких станах, як ревматизм, м’язові й суглобні болі, фіброміалгія. І хоча деякі дослідження показують, що холод для запалень не більш ефективний, ніж інші варіанти відновлення, комусь вона й насправді допомагає.

Чому взимку зростає кількість захворювань

По-перше – віруси комфортніше почувають себе в холодному й сухому середовищі. По-друге – підвищена концентрація людей в закритих приміщеннях.

Нещодавно виявили ще одну причину – припускають, що холод все-таки знижує імунітет. Низькі температури ослабляють першу лінію імунної системи – ніс, до такого висновку прийшли дослідники із Єльського університету.

Чи можна звикнути до холоду

Через фізіологічні відмінності всі ми по різному відчуваємо холод. Люди високого росту, як правило, мерзнуть більше – це пов’язано з тим, що у них більша площа поверхні тіла і вони швидше втрачають тепло.

На втрату тепла впливає жирова тканина – чим її більше, тим тепліше ви почуваєтеся.

Людина може пристосовуватися до холодних температур – про це свідчать результати дослідження.

Однак, як все-таки ефективно захиститись від холоду, якщо звикати ви до нього не плануєте? Рекомендації тут досить прості: вдягайте шарф, шапку, і рукавиці, коли виходите на мороз, й постарайтесь повернутись в тепло, як тільки відчуєте, що дійсно змерзли.

За маитеріалами:

https://bit.ly/39XHZOB

https://on.natgeo.com/342oqAU

https://bit.ly/2W4drm1

https://to.pbs.org/37acXkO

https://bit.ly/3oIxBhA