16 вересня: на роботу – на велосипедах!

16 вересня у 722 містах розпочнеться Європейський тиждень мобільності. У Києві його відкриє акція «На велосипеді на роботу». Такий спосіб пересування, окрім своєї заявленої мобільності (здатності проїхати там, де інший наземний транспорт не зможе), екологічності (велосипед не забруднює довкілля, на відміну від громадського транспорту) та економічності (в десятки разів дешевше обходиться за автомобіль), ще й значно корисніший для здоров’я.

Доведено, що кожна додаткова година на добу, проведена в авто, підвищує ризик ожиріння на 6%, а  вже за перший рік їзди на велосипеді  на роботу людина «скидає» зайвих 6 кг. Велосипедисти в цілому менше втомлюються та легше засинають, мають кращий артеріальний тиск, більш стресостійкі, почуваються більш вільно та розкуто, ніж автомобілісти. Тому не дивно, що відчувши це на собі, багато людей вже мають за норму щоденні поїздки на велосипеді на роботу. 16 вересня вони зможуть показати, що таких людей у Києві насправді дуже багато.

Для участі в акції необхідно одягнутися в звичний для себе одяг і вирушити на роботу на велосипеді. Фініш заїзду відбудеться на Майдані Незалежності, де учасників чекатиме легкий сніданок та ароматна кава. А вже від Майдану кожен поїде у свій офіс.

Мета заходу «День на велосипеді на роботу» – вивести на вулиці Києва якомога більше велосипедистів. При цьому учасникам не обов’язково їхати до фінішу – можна звернути в зручному для себе місці. У кожному районі міста буде організовано пункт збору, з якого орієнтовно о 7:30 велосипедисти рухатимуться колонами, які будуть проводити волонтери. Тож якщо маєте намір доєднатися, приїхавши в обумовлену точку збору або навіть вибравши нову, більш зручну для себе та своїх колег на велосипедах, обов’язково зайдіть сюди та за потреби відмітьтеся. Це сприятиме кращій організації флешмобу.

Скільки мешканців столиці потенційно може взяти участь у акції «День на велосипеді на роботу», мав засвідчити підрахунок київських велосипедистів. Захід проводився Асоціацією велосипедистів Києва 10 та 13 вересня (два дні обрано, щоб визначити відмінність велопотоків на вихідних та у будні). Якщо у минулу середу з 08:00 до 10:00 та з 17:00 до 19:00, чи у суботу з 12:00 до 14:00 ви на велосипеді перетинали одне з 25 велелюдних столичних перехресть, то у вас були всі шанси потрапити до статистики, яку збирали волонтери.

Про найцікавіші результати підрахунку ми обов’язково повідомимо додатково, як тільки-но вони з’являться. До речі, підрахунок цього року проходив уже вдруге. Асоціація велосипедистів Києва має намір проводити такі дослідження двічі на рік принаймні ще три роки.

 

 

Також читайтеВелосипед і безпека. Інфографіка

“Веложиття: корисно, цікаво, захоплююче!”

“У місті – на велосипеді: життя або гаманець?”