Найбрудніші місця на кухні та харчові отруєння

Кухня завжди були чи не найголовнішим місцем у домі. На жаль, це також центр для мікроскопічних бактерій та мікробів. Більшість з цих мікроорганізмів не зашкодять вам. Але деякі, наприклад, кишкова паличка, сальмонела та лістерії, можуть спричинити серйозні харчові отруєння – особливо у маленьких дітей, людей старшого віку та людей із порушеною імунною системою.

То як захистити себе та свою сім’ю від мікробів та бактерій та запобігти харчовим отруєнням. Ці небезпечні збудники можуть ховатися по всій кухні, але є й певні місця, де вони процвітають.

Рушники для посуду
 

Кухонні рушники забруднені збудниками, які можуть викликати харчові отруєння, в тому числі кишковою паличкою, – це результати дослідження, представлені на зустрічі американського товариства з мікробіології. Найбільш забруднені рушники спостерігаються в багатодітних родинах та тих, котрі споживають м’ясо.
 

  • Що з цим робити

Використовуйте тканинні кухонні рушники лише для витирання посуду чи рук, після того, як ви їх помили. Якщо ви витираєте кухонні робочі поверхні (особливо якщо це стосується сирого м’яса чи продуктів), використовуйте одноразові паперові рушники або негайно кидайте полотняні рушники в прання.
 
Рушники, що позиціонуються як антимікробні засоби, мають певні переваги перед звичайними бавовняними, але не варто забувати, що навіть вони без відповідного догляду стануть розсадником бактерій та мікробів на вашій кухні. Натомість, рекомендується придбати великий запас універсальних, недорогих рушників, щоб ви могли регулярно їх використовувати та перестати непокоїтись про мікробів на полотняних рушниках.
 

Кухонні губки
 

Коли вчені вивчають сліди мікробів на кухнях, губки та місця навколо них завжди виявляються найбільшими резервуарами бактерій, що викликають харчові отруєння. Це так зване перехресне забруднення – одне з найбільших проблем безпеки кухні, якому потрібно запобігати. Коли губки використовуються на всій кухні в декількох цілях, вони можуть містити і переносити багато мікробів.
 

  • Що робити

 Деякі фахівці виступають за те, аби не використовувати губки взагалі, а лише користуватися одноразовими паперовими рушники. Якщо ви за губки, то їх обов’язково потрібно регулярно очищувати. Покладіть її в посудомийну машину разом з посудом або поставте вологою в мікрохвильову піч на хвилину. Губку потрібно міняти на нову не рідше ніж раз на тиждень.
 
Звертайте увагу на матеріал з кого вони зроблені. Губки, виготовлені з пінополіуретану, містили в 100 разів менше бактерій кишкової палички, ніж традиційні целюлозні губки після 28 днів використання, дослідження 2017 р. в журналі Food Protection Trends.
 
Більшість кухонь, очищених за допомогою целюлозних губок, не пройдуть перевірку в ресторані. У поліуретанових губок завжди менше бактерій, ніж у целюлозних.

 
Кухонні дошки
 

Поверхні для нарізки постійно контактують із великою кількістю сирих продуктів, чи то з сирою куркою, чи з листями салату. Зародки бактерій та мікробів із легкістю можуть приживатися на них. Вони легко передаються на інші продуктами харчування або людині. Це особливо актуально для дошок, на яких є глибокі тріщини або канавки, бо вони важко очищуються.
 

  • Що робити

 Використовуйте кілька кухонних дошок, щоб можна було окремо нарізати сире м’ясо, рибу, хліб, фрукти та овочі.
 
Вибирайте дошки, які можна легко чистити, наприклад, пластикові можна мити у посудомийній машині. Дошка має бути чистою перед кожним використанням. Якщо дошка не вміщується в посудомийну машину, її потрібно мити гарячою мильною водою.

 
Раковина та кухонні поверхні
 

Дослідження показали, що кухонні раковини, як правило, брудніші, ніж у ванних кімнатах.  Причина – соки із сирого м’яса чи птиці, збудники інфекцій з сирої продукції та навіть брудний посуд, що залишається занадто довго.
 
Окрім мікробів, які потрапляють на кухню завдяки продуктам харчування, їх також можна занести з речами. Люди не думають про це, коли кладуть торбинку чи рюкзак на стіл. Так на кухонних поверхнях залишаються всілякі бактерії та мікроби – і після цього ми їмо з тієї ж самої поверхні.
 

  • Що робити

Тримайте під рукою дезінфікуючий розчин і регулярно його використовуйте.

Цифрові пристрої на кухні

Смартфони, планшети, кухонні ваги стали дуже звичними предметами на кухні. Ми шукаємо рецепти або читаємо під час їжі, ми постійно торкаємось їх. Дослідження показують, що гаджети є одними з найбрудніших об’єктів вдома. Телефони несуть в 10 разів більше бактерій, ніж сидіння для туалету.

  • Що робити

Потрібно регулярно протирати поверхні екрану та мити руки після їх використання, особливо якщо ви одночасно користуєтесь пристроєм та готуєте їжу.

Ручки меблів та крани

Під час приготування їжі ми одночасно робимо кілька справ – торкаємося різних сирих продуктів, заглядаємо в холодильник, миємо інші продукти. Таким чином ми переносимо бактерії від продуктів до ручок меблів, холодильника та кранів, які там і залишаються після приготування їжі.

  • Що робити

Ручки кухонних меблів, холодильника та крана потрібно мити так само часто, як і кухонні поверхні. Звучить банально, але ми часто про це забуваємо.

Сире м’ясо

Можливо це найбільше джерело харчових отруєнь. Для м’яса потрібно мати окрему кухонну дошку та ніж. Миття м’яса в раковині перед їх приготуванням – практика, яку фахівці з безпеки харчових продуктів не рекомендують, оскільки це збільшує ризик перехресного зараження.

  • Що робити

Зберігати сире м’ясо поза раковиною. Висока температура під час приготування вбиває мікробів, тому спочатку мити його не потрібно. М’ясо необхідно готувати  досить довго і за високої температури.

Нарізані фрукти
 

Мало людей турбуються про те, що вони захворіють від забруднених продуктів, але результати досліджень свідчать, що фрукти та овочі є також серйозним джерелом харчових отруєнь, що переносяться продуктами, такими як м’ясо, молочні продукти та яйця.
 
Усі види фруктів і овочів можуть переносити забруднення, і оскільки їх їдять в сирому вигляді, і саме це несе підвищений ризик. Але одним з головних винуватців є заздалегідь нарізані фрукти. 

  • Що робити

 Перед їжею мийте всі фрукти та овочі! Очистіть поверхню більш твердих продуктів (наприклад, дині чи огірки) щіткою. Миття не захистить вас на 100% від мікробів.
 
Ви також можете зменшити ризик, власноруч нарізаючи фрукти, а не купуючи їх заздалегідь упакованими. Завжди використовуйте чистий ніж або інструменти для різання. Завжди мийте зовнішню сторону фруктів, навіть якщо ви не збираєтесь їсти шкірку. Доведено, що бактерії на зовнішній стороні плоду при розрізанні з легкістю можуть потрапити всередину.

За матеріалами https://www.health.com/