Пол денс – танець для здорової краси і сили

Давно пройшов той час, коли всі спортивні дівчата займалися винятково шейпінгом. Світ сучасного фітнесу настільки різноманітний, що кожен може знайти те, що йому особливо до вподоби. Останнім часом в Україні популярності набирає Pole dance. Багато хто вважає, що це банальний стриптиз і жодного відношення до спорту та фітнесу немає. Однак насправді, пилон (або шест) –це ніщо інше, як спортивний снаряд, а Pole dance має спільні корені з акробатикою та цирковим мистецтвом. Але, про все по порядку.

Виділяють три напрями: безпосередньо сам Pole dance (танцювально-акробатичний напрям, де увага приділяється не лише трюкам та спортивній складовій, а і танцювальним елементам та довершеності образу), Pole fitness (для любителів силових вправ і складних екстремальних трюків) і Exotic dance (мінімум трюків, максимум грації і пластики).

Pole dance має цікаву історію створення. Цей напрям танцювального мистецтва зародився в Індії, на рубежі 11–12 сторіч під назвою Mallakhamba (Маллакхемб). Вправи, що виконувались на дерев’яних шестах або на канатах, були частиною йоги. З часом ф’южн індійського Малакхемб та китайської техніки шестових трюків переріс у створення всесвітньо відомого унікального цирку «Cirque du Solei». Як вид фітнесу Pole dance виник у 70-х роках минулого сторіччя, але в Україні він став завойовувати прихильників лише зараз.

Ефект тренажерного залу

Pole dance – це єдиний вид фітнесу, який поєднує в собі інтенсивне кардіонавантаження, силовий тренінг і вправи на розтяжку. Саме такі заняття, на відміну від будь-яких інших танців «на землі», допоможуть сформувати рельєфну мускулатуру, прискорити обмін речовин і швидко худнути. Під час заняття активно працюють м’язи рук і плечовий пояс, прес і м’язи спини, сідниці та литки. Також це практично єдиний вид спорту, в якому працюють м’язи грудей, що дуже важливо для жінок.

До речі, заняттями на пилоні останнім часом зацікавились і чоловіки. Чоловічий Pole fitness – це симбіоз work out і паркура. Такі заняття чудово розвивають силу і витривалість.

Фактично уроки Pole dance – це ефект тренажерного залу без силових тренажерів. При цьому ви не перекачаєтесь, адже працюватимете винятково з вагою власного тіла. Ви зможете не просто схуднути, а підтягнути силует та «збудувати» тіло, про яке ви завжди мріяли, а також покращите гнучкість, координацію рухів. Особливу увагу слід звернути на цей вид фітнесу жінкам, які хотіли б покращити поставу. Вже через 1 місяць регулярних тренувань ви приведете свої м’язи в тонус. До того ж Pole dance – це чудовий спосіб позбавитись комплексів, розкритися і зняти стрес.

Однак цей граціозний вид спорту потребує неабиякої цілеспрямованості та сили духу. Суттєвим мінусом занять є синці, які переслідуватимуть вас перші декілька місяців занять – адже щоб досягти результатів, потрібно буде гарненько попрацювати. Тому тут дуже важливо уважно слухати тренера, не поспішати і уважно дослухатись до свого тіла. Через деякий час м’язи зміцніють, тіло звикне до навантажень, і про синці можна буде забути.

Не рекомендується займатися Pole dance людям, які мають проблеми із суглобами та спиною, артеріальним тиском або вестибулярним апаратом.

Як проходить тренування

Заняття зазвичай поділяється на 2 частини – розігрів і загальна фіз.підготовка та безпосередньо Pole dance. Для розігріву рекомендується одягнути лосини, гетри вище колін і топ. Така форма дозволить гарненько прогріти м’язи і підготувати їх до основного тренування. Після розігріву рекомендується перевдягнутись в одяг, який щільно прилягає до тіла, наприклад топ і короткі шорти, адже для якісного виконання трюків потрібне гарне зчеплення тіла з пилоном – краще відмовитись від довгих лосин, адже вам буде важко зафіксуватись на пилоні через зайве ковзання. На перші тренування захопіть із собою наколінники та налокотники, щоб захистити себе від травм. Також можете взяти рукавиці без пальців.

На перших заняттях ви навчитесь виконувати прості крутки і як правильно залазити на пилон. З часом ви виконуватимете більш складні елементи на гнучкість, силові трюки, різноманітні хвати: наприклад, прапор, планка, лебідь, небезпечний міст, поза лотоса, тощо.

З кожним роком інтерес до Pole dance стрімко зростає: проводиться все більше і більше чемпіонатів, змагань і фестивалів. Також виникають нові напрямки, зокрема одним із новомодних фітнес-віянь в Європі є aqua-pole – аква-аэробіка з використанням пилону. Однак не дивлячись на вдавану легкість та невимушеність виступів, важливо зрозуміти, що Pole dance – це скоріше спорт, ніж танець, і вирішивши зайнятися цим видом фітнесу, ви повинні будете викладатись на повну і постійно працювати над собою – тоді результати  не змусять себе чекати.


Дар’я ПЕЧЕРНА, КМС з плавання, тренер та директор студії танцю на пилоні:

Вперше я дізналась про напрямок Pole dance з телепередачі «Танцюють всі» декілька років тому, і вже наступного дня пішла на тренування. Хоча з першого разу в мене мало що добре виходило – захвату від заняття просто не було меж! Адже це саме той вид спорту, який я так довго шукала! Pole dance виявився для мене ідеальною квінтесенцією фітнесу, стретчингу, силових вправ, акробатики і танцю. В порівнянні зі звичайним відвідуванням тренажерного залу, цей вид спорту ніколи не буває монотонним чи нецікавим, а найголовніше – тут працюють усі м’язи вашого тіла. 

Спробувавши перші крутки та трюки на пилоні, я одразу усвідомила, наскільки це важко, але чітко знала, що цим танцем я хочу оволодіти досконально. Перші синці та мозолі на руках зовсім не лякали мене, а навпаки – були гордістю, так би мовити, ознакою справжнього полденсера!

Цей вид спорту дуже швидко розвивається і стає все більш популярним серед молоді. Тому, будучи закоханою у Pole dance і заснувавши свою власну студію танцю на пилоні, я рекомендую всім і кожному спробувати себе в цьому виді спорту. Не обмежуйте себе, розвивайтесь, наші можливості – безмежні!

Контактний тел. (063) 811-05-10

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Zumba – нова філософія фітнесу”