Правила спілкування з людьми з порушенням слуху

Кожен з нас прагне чути та бути почутим іншими людьми. Однак, не всі люди мають можливість це робити.  Щорічно у всьому світі відзначають Тиждень звуку, який впровадили з метою привернення уваги до звукового середовища, що нас оточує, відтворення звуку та розуміння його впливу на самопочуття та здоров’я.

Однак, варто згадати й про тих, хто не має можливості чути. Варто зазначити, що понад 1 млрд молодих людей мають ризик втратити слух, внаслідок впливу на них гучних звуків та шумів, що характерні для великих міст та місць відпочинку. За даними ВООЗ, близько 5% населення на землі страждають від порушень слуху, а ще у також відсотка можуть виникнути проблеми зі слухом до 2050 року.

Люди, які мають порушення слуху або взагалі не чують, для спілкування використовують жестову мову – повноцінну мову, яка має свої правила, які у кожній країні є різними (всього у світі їх понад 150). Більш ніж у 223 тисяч українців мовою спілкування є жестова мова, і за поширеністю вона посідає третє місце у країні.

Однак, кількість людей, які вміють спілкуватись жестовою мовою обмежена. До них відносять тих людей, які мають порушення слуху, їхніх близьких та перекладачів жестової мови. Якщо ви незнайомі з жестовою мовою, то маєте можливість спілкуватись з людиною, яка не чує за допомогою письма, дактилювати (показувати жестами літери) чи артикулювати (чітко промовляти) кожне слово і т.д.

У разі виникнення екстреної ситуації

При настанні екстреної ситуації, коли слід реагувати дуже швидко, часу на пошук способу спілкування може не бути. Саме тому, рекомендується вивчити хоча б кілька основних фраз жестовою мовою, сюди відносять правила евакуації чи настанови стосовно того, як надавати першу медичну допомогу, щоб допомогти людині, яка має проблеми зі слухом  та собі.

Проєкт «Безпека жестовою» створений Patriot Defence/Захист Патріотів у співпраці з Відчуй та Ваbylon`13 переслідує саме таку мету.

Вона полягає в налагоджуванні діалогу з людьми, які мають порушення слуху, особливо це важливо у випадку виникнення екстрених ситуацій, та щоб кожен з нас оводів основами спілкування жестовою мовою.

Екстрені рятувальники, які приходять на допомогу, і яких першими бачать люди під час настання надзвичайної ситуації, мають знати найпростіші та найважливіші слова, а саме: «Ви потребуєте допомогу? Слідуйте за мною. Все буде добре».

Коли ви спілкуєтесь з людьми, які мають порушення слуху, варто пам’ятати, що практично всю інформацію вони сприймають через зір. Тому ваша поведінка, емоції та жести зможуть їм більше розповісти, ніж те, що ви будете говорити.

Для того, щоб людина змогла зосередитись на розмові з вами краще обрати освітлене місце, де будуть відсутні сторонні звуки. Таким чином, вона зможе чітко роздивитись вашу артикуляцію.

Для того, щоб привернути увагу співрозмовника до себе, слід доторкнутись до його руки чи плеча, або ж встановити зоровий контакт. Якщо ви помітили, що від вас відвернулись, то це означає, що людина закінчила розмову з вами, бо ви не бачите її обличчя.

В розмові формулюйте свою думку за допомогою речень з простими конструкціями, та приділяйте увагу тому, щоб чітко артикулювати кожне слово. Відмовтесь від навантаження розмови зайвою інформацією, бо людина може зрозуміти не всі слова, припускається, що лише три слова із десяти. Не слід кричати, більше уваги приділяйте артикуляції слова, бо воно краще може зчитатись ніж сказане в голос.

Залишайтесь емоційними та використовуйте жести. Люди, які мають порушення слуху, для спілкування використовують жестову мову, для якої характерна експресивність, бо те, що вони не можуть передати голосом, вони намагаються передати емоціями.

Поради для екстрених служб, які дозволять краще адаптувати їх роботу при виникненні надзвичайних ситуацій

Основним джерелом інформації для людини, яка має порушення слуху є портал, де можна використовувати текстові повідомлення або відео повідомлення з мовою жестів. Тому слід подбати про те, щоб важлива для безпеки людей інформація дійшла до всіх без винятку, з цією метою автоматичний дзвінок можна замінити на текстове повідомлення.

Ви маєте навчитись правильно ідентифікувати людину, яка має порушення слуху.  Досить часто, такі люди можуть говорити, однак їх мова є сплутаною. Зверніть увагу на те, що руки у людини, яка не чує виконують роль основного способу комунікації.

В результаті виникнення стресової ситуації, людям з порушенням слуху може бути важче порозумітись з рятувальниками, бо це змусить відчути їх себе безпорадними, та розгубитись.

Перш за все ви маєте поцікавитись у людини, чи потребує вона допомоги. Не варто діяти, до тих пір, поки ви не пояснили їй свої плани.  

Пошук способів діалогу з усіма членами суспільства – робить його існування повноцінним, про це варто пам’ятати.

За матеріалами: https://suprun.doctor/zdorovya/yak-pravilno-spilkuvatisya-z-lyudmi-z-porushennyami-sluxu.html?=page1074