Правила використання автокрісла, які має знати кожен з батьків

Пам’ятка, яка здатна зберегти життя та здоров’я дитині.

Про необхідність та користь автокрісла все вже знають: батьків, які готові возити немовлят “на ручках”, стає все менше. У всякому випадку в інтернет-просторі мало хто признається, що не пристібає своїх дітей. Однак є ряд неочевидних правил, які потрібно дотримуватись. щоб дитина в автокріслі перебувала в повній безпеці.

Використовуйте автокрісло лише в автомобілі

Крісло не повинне знаходитись в дитячій кімнаті чи вітальні. Дослідники з Американської академії педіатрії й Канадського педіатричного суспільства пояснюють це так: дитина, яка спить вдома в автомобільному кріслі, піддається ризику позиційної асфікції. Положення тіла може блокувати дихальні шляхи. І якщо на ліжку малюк може перевернутись на бік чи на спину, то під час сну в автокріслі він зафіксований в одному положенні. Не потрібно соромитись й перевіряти, чи не залишають дитину досипати в кріслі бабусі чи дідусі, яким батьки довіряють дітей на час, чи контролювати няню. Сплячу в кріслі дитину ні в якому випадку не можна залишати без догляду, а краще вийняти малюка й перекласти в коляску чи ліжко. Під час дороги також потрібно частіше перевіряти, як там малюк.

Не слід залишати дітей сидіти чи лежати в кріслах занадто довго

Якщо передбачається багатогодинна дорога, робіть зупинки кожні дві години. Про це попереджує й Американська академія педіатрії, яка також рекомендує дітей до місяця зовсім не возити на довгі відстані. Час поїздки новонародженого не повинен перевищувати пів години.

Орієнтуйтесь на числові значення, які вказані виробником

Не слід зажати дітей, вага яких перевищує 13 кг, в крісла 0+, чи навпаки – дитину до року в крісло, яке повернуте по руху, на якому вказано, що воно підходить дітям від 1 до 4 років.

Попросіть спеціалістів допомогти з установкою

Це тільки здається, що закріпити крісло правильно – інтуїтивно нескладно. Дослідження автомобільних аварій виявили, що в 95% аварійних ситуацій за участю дітей, малюки знаходились в неправильно встановлених автокріслах. Щоб цього уникнути, краще звернутись в сертифікований автосервіс.

Перш ніж посадити дитини в крісло, необхідно зняти з дитини зимовий одяг

Дослідження та краш-тести показали, що під час аварії верхній одяг стискається, послаблюючи ремені, й дитина може просто вислизнути з них. Якщо малюка потрібно везти взимку, є два варіанти: або спочатку нагріти машину, або залишити дитину у флісовій кофті, шапці та рукавицях, а курткою прикрити зверху.

Не слід вішати на крісло нічого зайвого

Якщо іграшки, підголівник чи додаткові девайси не входять до комплекту й не продаються разом з кріслом, краще відмовитись від їх використання в автомобілі. Експерти з безпеки попереджують, що у випадку аварії всі ці висячі іграшки можуть бути небезпечні.

Возіть дітей як можна довше обличчям проти ходу руху

Це саме безпечне положення. Якщо зріст дитини й числові показники крісла дозволяють їздити, повернувши крісло проти ходу руху, краще продовжувати возити дитину саме так. В цьому випадку мова не йде про вік: якщо раніше вважалось, що возити дітей проти ходу руху можливо до року, то зараз спеціалісти говорять про два роки.

По можливості слід використовувати LATCH-систему

Ця система є аналогом більш відомої в Росії системи Іsofix – в США використовують з 2000 року й вважається більш надійною, ніж всі інші кріплення. В LATCH-кріпленнях замість металевих кронштейнів використовуються спеціальні ремінці з карабінами, які кріплять крісло до сидіння. В результаті того, що ці кріплення легше, ніж Isofix, дитяче крісло також стає легше. У випадку аварії крісло з таким кріпленням стримує перевантаження та захищає від різких викидів крісла вперед чи в сторону. При цьому кріпиться туди ж, куди звичайно встає Isofix.

Слід використовувати верхній страхувальний ремінь, якщо він передбачений

Виявляється, є й такий, тільки мало хто про нього знай й ще рідше використовує. Виглядає він ось так й захищає дитину, який вже їздить обличчям по ходу руху.

Головне – завжди читайте інструкцію

Навіть якщо здається, що її поклали в коробку просто так, знайдіть час й вивчіть її: в ній написано, як зберегти дитину від небезпеки. Краще один раз витратити 15 хвилин й зробити все правильно чи звернутись до спеціалістів, ніж потім жалкувати про не зроблене після аварії.

За матеріалами: https://chips-journal.ru/reviews/10-pravil-pol-zovania-avtokreslom-kotorye-dolzen-znat-kazdyj-roditel