Черемша – перша весняна “вітамінна бомба”

В перші дні після зими в лісі з’являється черемша ‒ перша весняна зелень. Цю рослину ще називають ведмежим часником, ззовні вона схожа на конваліії, має виражений смак, схожий до часнику, але належить до родини цибулевих. Чи варто додати цю рослину до весняного раціону? Спробуємо розібратися!

В їжу споживають лише молоді листочки черемші, її можна маринувати, квасити, сушити, але найкорисніше ‒  це вживати у свіжому вигляді, в салатах.

Черемша має у своєму складі велику кількість вітаміну С (у ста грамах  його міститься 100 мг.). Крім того, рослина містить вітаміни груп А і В, фітонциди, ефірні масла, вуглеводи, клітковину, органічні кислоти, золу, каротин, білок, а також лізоцим, який є природним антибіотиком, що дуже важливо для нормального функціонування людського організму. Ефірна олія, яке міститься в складі черемші, надає їй гострий смак, що нагадує часник.

Вживання черемші корисно при авітамінозі і зниженні імунітету ‒ навесні цей продукт особливо актуальний. До того ж, організм переживши зиму, потребує свіжої зелені.

Черемша ‒ дієтичний продукт, її калорійність всього 35 калорій на 100 грам продукту.

Рослина має деякі протипоказання: її не вживають під час вагітності, гастриту та виразки шлунку.

Денна норма вживання: до 20 листочків на добу.

“Ведмежий часник” – це справжня вітамінна бомба, саме тому до вживання треба поставитися свідомо, прислухатися до того, як продукт сприймається організмом! 

Читайте також:

Весняне меню для виходу із «зимової сплячки»

Перші вітаміни – свіжа зелень.

«SOS-терапія» проти авітамінозу шкіри

Фото:http://notefood.ru