Що потрібно знати про панічні атаки

Панічна атака – це раптовий напад сильного страху, вам здається, що має статися щось жахливе, невідворотнє, а насправді причин справжноьої небезпеки немає. Людина відчуває, що втрачає контроль над собою та ситуацією, їй навіть здається, що вона може померти. Часто це дуже нагадує ознаки серцевого нападу.

Панічна атака практично завжди виникає неочікувано, ви можете спокійно займатись рутинними  справами – готувати їсти, гуляти з родиною або бути на робочій зустрічі.

Аж раптом все змінюється – серце починає калататися, не вистачає повітря, зводить живіт. Ви можете відчувати прилив жару, запаморочення й вам важко зібиратись з думками. Кінцівки німіють, чи, навпаки, виникає відчування поколювання, ноги стають ватними.

Інколи разом з цим може виникнути відчуття нереальності того, що відбувається, немовби ви спостерігаєте за собою зі сторони, залишивши якимось чином власне тіло. І вам стає дуже страшно. Вам складно зрозуміти чому це відбувається, однак ви дуже налякані.

Такою буде класична картина, хоча деталі можуть бути різними в різних випадках. Розвиток “попередніх” симптомів може тривати навіть декілька місяців до виникнення першої панічної атаки.

Комбінації симптомів можуть бути різними, крім того і ваші власні атаки будуть відрізнятися одна від одної.  

Реакція на першу атаку

Зазвичай людина намагається швидко покинути місце, де виникла перша панічна атака, не звертаючи на себе жодної уваги.

Лікарі вирізняють два типи виникнення панічної атаки:

  • Неочікуваної
  • Прогнозованої – коли людина має відомий йому подразник, наприклад, боїться собак і раптом опиняється біля неї.

Пацієнти, які звернулись за допомогою, часто залишаються розгубленими. Адже фахівці заспокоюють їх, наголошуючи, що з ними все в порядку, й радять піти додому й відпочити. Звичайно ж, не все в порядку, людина щойно відчула панічну атаку. 

Все не в порядку, просто ніякої небезпеки не існує. Цю важливу відмінність, на жаль часто залишають непоміченою.

Передумови панічної атаки

Найчастіше атаки виникають у людей у віці 18-35 років, коли в житті відбуваються значні зміни, щось відбувається вперше:

  • перша робота
  • відокремлення від батьків
  • одруження
  • поява дітей

Крім того, приступи панічної атаки можу стати відповіддю на тривалий період труднощів:

  • клінічна депресія
  • розлучення
  • смерть близької людини
  • хронічні проблеми зі здоров’ям
  • фінансова нестабільність

Однак “погані речі” самі по собі не є причиною панічних атак. Більш того, нерідко панічні атаки починаються тоді, коли все в житті людини йде добре, коли вона впевнено просувається до досягнення своїх цілей. Такий стан ставить у глухий кут, адже розум підказує нам: паніка – інтуїтивна реакція на щось жахливе.

Це не все так. Панічні атаки можуть починатись тоді, коли в короткий проміжок часу багато щось трансформується навколо вас, навіть за умови бажаності та необхідності таких змін.

Панічна атака деморалізує

Тривалий час після атаки людина може бути у пригніченому стані.

Якщо ви вирішили звернутися за допомогою лікаря, переконайтеся, що він має досвід роботи саме з цією проблемо.

Не всі спеціалісти готові до роботи з подібною проблемою, вам можуть запропонувати “взяти себе в руки”, “розслабитись, попиваючи чай та якнайшвидше викинути це з голови”. Однак людину, яка має «досвід» панічної атаки неможливо вилікувати чашкою чаю.

Що робити, якщо виникла панічна атака

Зосередьтеся на диханні

Напади паніки можуть спричинити прискорене дихання, вдохи стають неглибокими, що посилює відчуття тривоги та напруги.

Натомість намагайтеся дихати повільно і глибоко, концентруючись на кожному вдиху. Дихайте глибоко, починаючи з живота, наповнюючи легені повільно і рівномірно, рахуючи до 4 як на вдиху, так і на видиху.

Зосередьтеся на якомусь предметі

Коли людину охоплюють неприємні думки, почуття чи спогади, потрібно перенести свою увагу на щось фізичне. На те, що є біля вас – візьміть в руки, наприклад, ключі, та починайте думати про них – від чого вони, коли їх купили, з чого вони зроблені.

Такі методи «заземлення» допомагають відволіктися та подолати напади панічної атаки.

https://medlineplus.gov/ency/article/000924.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321510#methods

Вам також може бути цікаво