«SOS-терапія» проти авітамінозу шкіри

Скоро весна! А це означає, що все навкруги дихатиме свіжістю та красою, окрім стомленої після зими  шкіри. Можна спробувати не зважати на втому, відкинути думки про сонливість та дратівливість, спати по вісім годин на день та повністю змінити раціон, але ваша шкіра все одно видасть наявність авітамінозу. Чому так відбувається і, зрештою, що із цим робити знає Анна Довгопола – лікар дерматолог, косметолог, трихолог, дерматоонколог Авторської клініки Ольги Довгополої, Член Української Асоціації дерматовенерологів, Член Грузинської Академії дерматовенерології.


   

   ― Анно, чому щороку напередодні весни  шкіра втрачає пружність, стає сухою, тьмяною, з’являються вугрі та висипання?

― У період зміни пір року, а особливо при переході від зими до весни, наша шкіра потребує спеціальної підготовки. Це пов’язано не тільки зі зміною температурного режиму, а й із перебудовою основних функцій шкіри. Ось п’ять основних:

1. Захисна. Епідерміс захищає від несприятливих факторів зовнішнього середовища, а сальні й потові залози, що знаходяться в шкірі, утворюють водно-ліпідну мантію, яка захищає нас від дії сонячних променів, хімічних факторів.
2. Секреторна функція. Спрямована на виділення поту, внаслідок чого шкіра очищає організм від шкідливих для нього продуктів обміну-речовин, що потрапили в організм разом з їжею та медикаментами.
3. Терморегуляторна. Потові залози, які продукують піт, охолоджують шкіру шляхом випаровування для підтримки постійної температури тіла. За низької температури тепловіддача різко знижується, оскільки, судини звужуються і зменшується прилив крові.
4. Рецепторна функція. Шкіра не тільки захищає організм від різноманітних впливів, але й слугує аналізатором, відповідаючи за тактильну, больову і температурну чутливість.
5. Дихальна. Шкіра, подібно рослинам, поглинає кисень, а виділяє вуглекислий газ. Крім того, шкіра виробляє вітамін D, який активізується при впливі сонячних променів.

Тепер зрозуміло з яким функціонально складним органом ми маємо справу.

 

― На початку весни всі починають говорити про авітаміноз, це якось пов’язано зі шкірою?

― Узимку сповільнюються всі обмінні процеси в шкірі. Значно знижується швидкість її оновлення і, таким чином, колір стає більш тьмяним і нерівномірним. Однією з основних причин такого стану є загальний дисбаланс вітамінів в організмі і, власне, шкірі.

Саме тому проявляються такі зовнішні ознаки авітамінозу:
1. Посилене лущення.
2. Ослаблення еластичності шкіри.
3. Поява запальних елементів.
4. Ламкість нігтів.
5. Сухість волосся і схильність їх до випадання.

Як найбільший орган людини, шкіра найчутливіша до нестачі вітамінів і мікроелементів у харчовому раціоні, у той же час, її здоровий вигляд і привабливість відображають стан здоров’я всього організму і свідчать про повноцінне та збалансоване харчування.

 

― Що ж робити, щоб якнайшвидше позбутися цих жахливих проявів авітамінозу, поки організм відновлюється?

― Найчастіше нашому організму, і шкірі зокрема, не вистачає основних вітамінів А, Е, С і В груп. Щоб уникнути їх нестачі, ще в зимовий період потрібно приймати полівітаміни та звернути особливу увагу на збалансоване харчування. Але, найкращі та найшвидші результати дає грамотний професійний догляд в кабінеті лікаря дерматолога-косметолога, а також спеціально підібраних засобів для домашнього догляду.

 

― Які саме процедури Ви порадите, щоб якнайшвидше відновити шовковистість шкіри обличчя та зробити її сяючою?

―  Для цілісного, і такого необхідного після зимових випробувань холодом, оновлення шкіри необхідна серія м’яких пілінгів для обличчя (3-4 процедури з інтервалом раз на тиждень), які я рекомендую поєднувати з процедурами глибокого зволоження. Вони можуть бути як безін’єкційними, так і за допомогою мікроін’єкцій, – так звана біоревіталізація. Для закріплення ефекту рекомендую використовувати спеціальні концентрати, які в домашніх умовах самостійно наносяться на обличчя, шию, декольте і зовнішню поверхню рук на ніч.  Цю «SOS-терапію» я зазвичай призначаю в міжсезоння на три тижні. До складу цих препаратів виходить входить висока концентрація вітамінів групи А, Е, C, гіалуронова кислота, колаген, а також екстракти рослин. У результаті ви отримаєте оновлену сяючу і свіжу шкіру!

 

Ще кілька порад у «передвесняний» період:

  • Перевіряємо схильність до авітамінозу. Якщо у Вас недостатня або надмірна маса тіла, ви майбутня або молода мама, чи страждаєте на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту? – Поставтеся до проблеми весняного авітамінозу особливо серйозно. Також у групі ризику перебувають люди похилого віку (для них особливо важливо контролювати процес надходження вітамінів D і В12). І, звичайно, у всіх можливих групах ризику перебувають ті, хто зловживає алкоголем та палить: у цієї категорії процес засвоєння усіх груп вітамінів дуже повільний.
  • Коригуємо раціон. У боротьбу з авітамінозом зсередини вступають ті ж таки групи вітамінів А, В, Е і С. Просто додайте у свій щоденний раціон більше помаранчевих і зелених овочів, свіжих фруктів, мигдаль і фундук, морепродукти, мед та злаки. Для тих, кому докучають прищі, слід пам’ятати, що це нестача вітамінів груп А і Е, а вони належать до жиророзчинних і діють лише у поєднанні з тваринними жирами. Найкраще для цього підійдуть капсули риб’ячого жиру.
  • Уникаємо сонця. Необхідно завчасно подумати про хороший захист від ультрафіолету, яким так щедро наділене перше сонячне проміння. Не потрібно мудрувати чи наносити ще один шар косметики, просто змініть звичайний денний крем або тональну основу на інший – з SPF («sun protection factor») із фактором захисту від сонця не менше 15-ти.

Бесіду вела Ася Дан

Читайте також: 

Як позбутися темних кіл під очима?

Чому люди «всихають» з віком?

Hand-made скраби для губ від «Живи Активно»