«Суперфуди»: панацея чи маркетинговий хід?

Ягоди годжі та асаї, сік ноні, водорості спіруліна, крупа кіноа та перуанська мака…

Ще пару років тому цих слів навіть не було в нашому лексиконі, а самих продуктів – в раціоні. Зараз же, на фоні масового захоплення здоровим способом життя, ці чудо-ягоди і корінці з далеких куточків планети набули неабиякої популярності. Дехто переконаний, що суперфуди, як їх називають, – це панацея від усіх хвороб, справжнісінькі «молодильні яблучка» та енергетична бомба в одному флаконі. Давайте розберемося, чи дійсно вони є унікальним дивом природи.

Суперфудами називають продукти рослинного світу, які мають надзвичайно високу концентрацію корисних речовин – білка, вітамінів, незамінних кислот, антиоксидантів – при мінімумі калорій.

На відміну від біодобавок, які штучно розробляються у лабораторіях, суперфуди існують на нашій планеті вже тисячі років. Вперше про них заговорили у колах сироїдів і веганів, адже відмовившись від безлічі продуктів, вони тим самим відмовились від корисних речовин, необхідних для здорового функціонування людського організму.

насіння чіа

 

Ложка меду…

Дійсно, в маленькій насінинці чіа міститься велика кількість мінералів, жирних кислот і вітамінів; чіа швидко приносить відчуття насичення, стабілізує обмін речовин і знижує рівень цукру в крові. і містять в 500 разів більше вітаміну С, ніж будь-який інший фрукт. А ягоди асаї вважаються рекордсменом по своїм антиоксидантним якостям. Тому суперфуди дійсно можуть бути гарною альтернативою продуктам тваринного походження для прибічників руху raw food.

ягоди годжі

…і бочка дьогтю

 

Однак коли за справу взялися маркетологи, почалася масова істерія. Олії у вогонь підливали численні легенди. Наприклад, говорять, що ягоди годжі їли тибетські монахи і тому доживали до 120 років, а під час колонізації Латинської Америки іспанці забороняли інкам вирощувати кіноа і амарант – вони вірили, що саме в цьому «насінні диявола» криється секрет  живучості племен. Не говорячи вже про насіння чіа, яке начебто давні ацтеки брали у свої воєнні походи, бо вважали джерелом суперсили…

ягоди асаї

Реклама і приставка «супер» зробили свою справу – сьогодні про суперфуди  вже говорять як про природні ліки, здатні знизити наслідки поганої екології, неправильного харчування, стресів і нестачі фізичної активності. Однак у погоні за «чарівною пілюлею» важливо не вийти за межі реальності.  

Варто розуміти, що всі ці суперпродукти  є диковинкою лише для західного світу. Народи Тибету чи Амазонки вживають їх у їжу протягом довгого часу, а отже генетично схильні до їх засвоєння. І невідомо, як відреагує наш організм на ці продукти, особливо у великій кількості. До того ж практично всі дослідження, пов’язані з виявленням корисних властивостей суперфудів, проводяться на тваринах, чий метаболізм і травна система значно відрізняється від людських. Наприклад, як можна порівнювати користь від впливу свіжевичавленого соку із ростків пшениці на травний тракт корови, для якої трава і є основною їжею, – з користю для людини..? Ще одна крайність – мінімальна кількість учасників у дослідах на людях. Наприклад, єдине задокументоване дослідження ефективності зеленої кави включало в себе лише 16 учасників!

 Ну і нарешті, всі ці суперфуди транспортують із далеких куточків нашої Землі, що робить їх, по-перше, дуже дорогими, а по-друге, менш ефективними. Щоб отримати ефекти, які хоча б віддалено нагадують заявлене у рекламі, потрібно вживати їх у необробленому вигляді, адже більшість суперфудів не витримують ні сушки, ні обробки, ні консервації і втрачаючи більшість своїх «чудодійних» властивостей ще по дорозі до прилавків ваших магазинів.  

Українські суперфуди

Подумайте самі – невже матінка-природа наділила всіма благами лише один континент і залишила всі інші ні з чим? Більшості розрекламованих суперфудів можна знайти локальні аналоги. Наприклад, гречка містить майже стільки ж білку, скільки модні кіноа і амарант. Обліпиха так само корисна, як ягоди годжі та асаї – до того ж, окрім  вітамінів та мікроелементів, вона також містить  протизапальні речовини і фітонциди. Ту саму кількість вітаміну B, яку отримують із водорості спіруліна, містить зелений горошок, а насіння чіа – це те саме насіння льону: воно має практично аналогічно структуру і містить Омега-3. 

Топінамбур, ріпа, цикорій, житнє борошно, маточне молочко, квітковий пилок, кедрові горіхи – це все теж суперфуди, тільки наші, рідні, які є не менш корисними, але точно більш безпечними, ніж заморські дива.

Суперфуди – це скоріше бонус, але точно не панацея від хвороб. Вони екзотичні, смачні і безумовно здатні додати енергії, вітамінів і мінералів вашому організму. Але секрет здоров’я зовсім не в них, а в помірності і балансі. Лише правильне харчування у поєднанні з фізичною активністю та позитивним поглядом на життя є магією, яка дарує вашому тілу здоров’я і довголіття.

 

                  Ольга КРАБ, лікар-генетик, дієтолог, спеціаліст з раціонального харчування і здорового способу життя: 
        Продукти під гаслом «feel better, look younger, live longer» швидко увійшли в широкі маси і стали дуже популярні серед американських цінителів натуральної їжі, а згодом розійшлись на весь світ. Суперфуд може бути звичним продуктом харчування в місцях його вирощування, але, будучи екзотикою в інших країнах, здатен викликати у їхніх жителів алергію і харчові розлади.Останнім часом в Україні популярні БАДи витісняють суперфуди. Все частіше мої пацієнти згадують про ягоди годжі, асаї та інші екзотичні дари природи. 
        При цьому на полицях із Super Food у США я спостерігаю поруч із популярними в Україні ягодами годжі і гуараною – пляшки з пюре чорниці, ожини, варення з кульбаб та імбиру, екстракт з пророслих злакових зерен (ПОЛІСОЛ ). Як генетик, не можу не наголосити, що продукти, вирощені там, де ми народились і живемо, для нас є найкориснішими – їх вживали наші предки і ми пристосовані для засвоєння всіх поживних речовин, що вони містять.
        Тому для мене суперфуди – це, в першу чергу: чорниця, авокадо, броколі, зелений чай (матча), какао-боби, алое, бджолина перга, спіруліна і ПОЛІСОЛ. Треба розуміти, що суперфуди – це додаток до щоденного раціонального харчування, а не ліки і, тим більше, не заміна харчування. Якщо ви стежите за своїм раціоном і активно займаєтеся спортом, суперфуди стануть для вас відмінною підмогою: додадуть енергії, підвищать працездатність і наповнять організм вітамінами та іншими корисними речовинами.

Підготувала Галина Теличук,

спеціально для “Живи Активно!” 

Читайте також:

Мультивітаміни + мультимінерали = посилена користь

Вітамінно-білкова дієта – прощаємось із кілограмами

Зображення з сайту http://24veg.ru