Несподівані ефекти втрати зайвої ваги

Вам вдалося позбутися зайвої ваги і тепер перед вами відкрилося нове життя. Можна з певністю сказати, що в ньому побільшало здоров’я та позитивних емоцій. У вас стало більше впевненості у власних силах, додалося життєвої енергії, з’явилося відчуття легкості.

Тепер перед вами відкриваються нові можливості, але водночас постають деякі нові виклики. До цього варто психологічно підготуватися.

Зростають шанси завагітніти

Якщо ви хочете зачати дитину, то втрата зайвих кілограмів збільшує ваші шанси на успіх. Дослідження показують, що ожиріння у жінок може викликати безплідність. Особливо загрозливим для репродуктивної функції є ожиріння в ранній молодості. Надмірна вага жінки до вагітності і під час неї може мати негативні наслідки для здоров’я майбутньої дитини. У тих жінок, які позбулися зайвої ваги, зростає шанс на легше виношування та народження здорового малюка.

Зменшуються витрати на лікування

Статистика свідчить, що люди з нормальною вагою мають менше медичних проблем і, отже, витрачають на медицину менше коштів, порівняно з людьми з надмірною вагою. Зокрема, американці підрахували, що люди, які мають ожиріння, щороку витрачають на медичні послуги та медикаменти на 1,5 тисячі доларів більше, ніж люди з нормальною вагою. Отже, ви схудли – але тепер поповнішає ваш гаманець. Крім того, ви можете несподівано помітити, що лікарі стали спілкуватися з вами більш лагідно. До людей з зайвою вагою лікарі часто ставляться з упередженням. Але відтепер це не ваша проблема. 

Нормальна вага суттєво знижує ризик отримати діабет та серцево-судинні проблеми. Якщо ви вже маєте ці захворювання, зниження ваги полегшить їх перебіг і, ймовірно, уповільнить прогресування. Нормалізуються артеріальний тиск і рівень холестерину, пом’якшаться симптоми хвороби. Як наслідок, вам не треба буде вживати так багато медикаментів, як раніше. Дослідження також показують, що зниження ваги до нормальних показників допомагає більш ефективному лікуванню таких хронічних станів, як-от астма і печія.

Випробування для ваших стосунків

Втрата зайвої ваги може додати вам сексуальності, але ваш новий імідж зовсім не обов’язково сприятиме міцнішим стосункам з партнером. Дослідники вивчали стосунки між парами, в яких один із партнерів за короткий час (не більше двох років) позбувся понад 20 зайвих кілограмів. У більшості випадків стосунки на тлі цих змін поліпшувалися, однак траплялося, що партнер відчував заздрість або страх. Радикальна зміна іміджу коханої людини змушує замислитися про власний спосіб життя, а між тим не кожна людина готова до рішучих дій. Крім того, партнер небезпідставно побоюється, що зміни зовнішнього вигляду тягнуть за собою внутрішні трансформації. Адже ви, й справді, змінилися як особистість – додалося енергійності, впевненості у власних силах, сексуальності. І це не може не вплинути на ваші стосунки, в яких відтепер треба шукати новий баланс. Все це стосується взаємин не лише з коханою людиною, але й також і з друзями.

Чи позбавить вас схуднення від депресії?

Якщо раніше у вас була депресія, то чи збережеться схильність до неї після втрати зайвої ваги? Психологи не дають однозначної відповіді на це запитання. Ви почувалися пригнічено через те, що мали зайву вагу? Чи, можливо, пригнічений стан був першопричиною, а зайва вага – його наслідком? Навіть кваліфікований психотерапевт не завжди допоможе з’ясувати, що було першим. Після схуднення більшість людей почуваються щасливішими – це доведений факт. Однак у кожного правила є винятки, і в деяких людей депресія не минає й після втрати зайвої ваги. Можливо, пригнічений психологічний стан у таких людей має іншу причину ніж невдоволення зайвою вагою. Отже, варто з’ясувати й усунути цю причину.

Підготувала Наталія Кошманенко,
спеціально для «Живи Активно!».

Також читайте:

Як позбутися харчової залежності?

Як зайві кілограми впливають на наші гормони? Ефект бумеранга

Схуднути і зміцнити серце