Як емоційне харчування впливає на лікувальну дієту

Коли вам сумно, у вас стрес або щось болить, здається, що якщо зануритися у відерце морозива, і не зупинятися, поки не сягнете дна, ви відчуєте себе краще. Але це лише зведе нанівець  усі ваші зусилля з обмеження запальних продуктів і зайвої ваги. Порушення подібного типу паттерну може вимагати фізичних чи розумового втручання – або обох разом.

 

Професійний дієтолог та психолог радить, як розірвати цикл емоційного прийому їжі.

 

Що керує вашим голодом

 

Фізичний голод розвивається поступово, ваш щлунок буде задоволений будь –якою їжую, навіть курячою грудкою та броколі на пару. Фізичний голод тамується, коли шлунок наповнений, – каже Торей Армул,  дієтолог і речниця Академії харчування та дієтології.

 

Емоційний голод наступає раптово і видається наглим і пригнічуючим. Вам хочеться певної їжі, певного продукту і ви не можете зупинитися аж допоки не отримаєте бажаного.

 

Аби контролювати таких ситуації, варто зрозуміти їх причини.

 

Зазвичай це певні тривожні події та почуття. Наприклад, причиною приступу емоційного голоду може бути візит до лікаря або понеділок, коли так швидко закінчилися вихідні і попереду цілий робочий тиждень, – каже Армул.

 

Спробуйте “когнітивну реструктуризацію”.

 

Побудуйте внутрішній діалог, яким ви користаєтеся, щоб дозволити перемогти емоційному харчуванню, наприклад, «я був хорошим, тому заслуговую на це», – каже Джеймс Дж. Аннесі, доктор психологічних наук з Атланти. “Як тільки ви впізнаєте цей діалог, подумки кричіть «Стоп!» І замініть це твердження на заздалегідь підготовлене, наприклад, «Важливо залишатися послідовним».

 

Рухайтеся.

 

Фізичні навантаження покращують настрій, а поліпшення настрою покращує здатність до саморегуляції, говорить Аннесі.

 

Фізичні вправи прогнозували довготривалу втрату ваги за рахунок зниження емоційного прийому їжі,  виявило нещодавно опубліковане дослідження в Journal of Physical Activity & Health, яке він очолював.

 

«Мова не йде про спалювання калорій, – каже він, – а кількість фізичних навантажень, необхідних для впливу на емоційне харчування, є низькою, наприклад, ходіння по 15 хвилин або більше два-три рази на тиждень».

 

Дозвольте собі іноді посумувати

“Наша культура вчить нас намагатися негайно позбутися поганих почуттів, але нездатність дозволити собі сумувати чи засмучуватися часто призводить до спроб виправити ці почуття їжею”, – говорить Армул.

«Натомість дозвольте собі відчути емоції на короткий час. По тому, як ви ідентифікуєте і «посидите» з ними, вони мають тенденцію до розвіювання».

http://bit.ly/2qKr5hB

Вам також може бути цікаво: