Як знизити ризик серцевих захворювань у людей похилого віку

Не лише інтенсивні фізичні навантаження зміцнюють здоров’я. Навіть легка регулярна активність сприяє хорошому самопочуттю та подовжує життя. Вона передбачає більшість рухів, які ми виконуємо у повсякденні.

Це прогулянка, одягання, миття посуду, догляд за квітами тощо. Ми ніколи не задумувалися, що ці буденні звички можуть позитивно впливати на організм, але це справді так.

Вчені виявили, що у жінок похилого віку, які регулярно виконували легкі фізичні навантаження, відзначався до 42% нижчий ризик смерті від інфарктів та на 22% менша вірогідність розвитку серцево-судинних захворювань порівняно з тими, які були малоактивними.

Також один додатковий час легкої діяльності на день відповідав зниженню ризику ішемічної хвороби серця на 14%, кардіоваскулярних патологій – на 8%. За даними інших досліджень, +30 хвилин до активності в день зменшують ризик ранньої смерті.

Цього разу дослідники зосередили увагу саме на літніх жінках, оскільки поширеність патологій серця вища серед жіночого, ніж чоловічого населення. Проте поради фахівців стануть у пригоді всім особам похилого віку. Вони настійно рекомендують «рухатися більше та сидіти менше».

Нехай це буде незначна активність, невеличкими порціями. Літні люди, приміром, можуть по 10 хвилин кожної години прогулюватися навколо будинку. Ось вам два в одному: і повітрям подихати, і кістки розім’яти. Та й в оселі завжди знайдуться справи, що змусять не прикипати до стільця.

Тож головна порада – якомога більше рухатися! Будь-яка, навіть незначна, активність кожного дня покращує загальне самопочуття та подовжує життя.

За матеріалами time.com

Читайе також:

Як медитація та йога впливають на ДНК? 

Ходити пішки – найпростіший спосіб оздоровити серце й судини 

Базові вправи йоги – здорове довголіття