Здорове харчування – сокова дієта

Як щодо схуднення? Кілька днів на соковій дієті допоможуть скинути 1-2 зайві кілограми.

Вживання 3-5 склянок соку на день забезпечать вам 600 – 1 000 калорій, а це менше звичної кількості.

Але на такій жорсткій дієті більше двох днів протриматися важко. Тому спробуйте не опускати добову норму калорій нижче 800, інакше обмін речовин сповільниться, і ви перестанете втрачати вагу.

Кількаденна сокова дієта буде дуже корисною для тих, хто хоче перезавантажити організм і позбутися шкідливих харчових звичок.

Скажімо, ви звикли перекушувати на ходу і не відстежуєте, що саме їсте. Тоді вживання тільки соку протягом 1-2 днів допоможе збагнути, що ви занадто часто дозволяли собі перекусити без особливої на те потреби. Вже на другий день мозок зрозуміє, йому не потрібен додатковий шматочок бісквіта об 11 дня: без нього він почувається набагато краще.

Також вам може бути знайомим відчуття «харчової паніки», коли під рукою не виявляється нічого здорового і з’являється сильне бажання з’їсти хоч що-небудь. Після дводенної сокової терапії, ви переоціните їжу, яку їсте: смакові рецептори стануть дуже чутливими, ви зможете оцінити кожен ковток і смаковий відтінок, а звичні продукти здаватимуться смачнішими і солодшими, що допоможе швидше втамовувати вашу жагу до солодощів.

Отже, покупка соковитискачки є хорошим, але далеко не ідеальним способом втрати ваги.

Якщо ви все ж хочете посидіти на соках тиждень-другий, запасіться протеїном, жирними кислотами, полівітамінними та мінеральними добавками. Тільки так ви зможете забезпечити основні вимоги вашого тіла для підтримки м’язової маси, злагодженої роботи органів та імунної системи.

І звичайно, якщо ви худнете, уникайте цукристих фруктів – винограду, манго та ананасів. І взагалі, як влучно жартують дієтологи: найкращий фрукт – це овоч.

Дехто намагається пройти 10-денну детокс-програму і протягом цього часу вживає тільки соки, а хтось просто додає склянку до щоденного раціону і не страждає зайвим фанатизмом.

Безумовно, другий варіант більш раціональний: на самих соках довго не протримаєшся, а щоденна помірна доза вітамінів та антиоксидантів, що міститься у склянці свіжовичавленого соку, здатна значною мірою покращити стан здоров’я.

Камінь в бік детоксикації

Ми часто розуміємо слово «детоксикація» надто буквально. І той, хто починає детокс-програму, думає, що в його тілі починається війна між антиоксидантами та безліччю жахливих токсинів, які тривалий час жили в його печінці.

Вибачте, але це не так. Реальність полягає в тому, що печінка здійснює процес детоксикації постійно, тому ті ж соки не є чимось таким, що запускає процес детоксикації. Тим не менш, соки дають тайм-аут вашій травній системі і забезпечують ефрментні системи антиоксидантами, які беруть на себе частину повсякденної роботи печінки.

Ще один шок, який може спіткати того, хто вже дістав із шафи соковитискачку і зібрався в найближчий супермаркет: сік з неорганічних фруктів та овочів, наносить додатковий удар по печінці, а не допомагає їй. Адже пестициди, що можуть міститися у таких продуктах, не мають нічого спільного із детоксом.

Також не слід забувати про волокна. Вони є невід’ємною частиною детоксикації, адже допомагають позбуватися відходів, включаючи надлишки гормонів. І якщо ви вирішили очиститися за допомогою соків, їжте ще кілька фруктів та овочів на день у цілісному виді.

Джерело: http://www.telegraph.co.uk/health-fitness/nutrition/juicing-really-good/