Чому дитина відмовляється спати вдень та як діяти в цьому випадку

Денний сон є важливим режимним моментом для дитини. В дитсадках діти звикли слухати вихователя, а ще спрацьовує ефект колективу, тому проблем з відходом до сну практично не виникає. А от вдома діти досить часто вередують й відмовляються лягати після обіду. Чи варто змушувати дитину це робити та як налаштувати денний сон, ми розповімо далі.

Якщо ваша дитина гарно поводить себе в дитсадку та дотримується там режиму, а вдома відмовляється спати, то ця інформація для вас. Перш за все потрібно з’ясувати, – як багато часу ви проводите з дитиною і якою є якість вашого спілкування? Однією з причин, чому дитина не хоче спати вдень, є бажання якомога більше часу провести поряд з вами. Навіть якщо вона цю увагу отримує шляхом сліз та істерики під час вкладання. В дитсадку дитина відчуває себе частиною групи, і там діють зовсім інші правила.

До інших причин в цій ситуації можна віднести:

  • Ваш стан в період укладання дитини. Якщо ви відчуваєте роздратування, від того, що дитина не лягає, що як це виглядає? Якщо це злість, то дитина стає схвильованою й відчуває небезпеку, в такому стані розслабитись та заснути фактично неможливо, бо відбувається виділення адреналіну, який збуджує нервову систему дитини.
  • Фізичний стан. Якщо дитина пізно прокинулась, то вона попросту ще не встигла виплеснути свій заряд енергії в першій половині дня, тому вона не може заснути, бо ще бадьора та сповнена сил.
  • Яскраве світло, задуха в кімнаті, пил, шум за вікном – все це є подразливі чинники для дитини, які впливають на неї. Дитина не може не тільки заснути – вона, навпаки, може відчувати посилення роздратування, особливо це стосується дітей з високою чутливістю.

Які дії можуть допомогти налагодити денний сон вдома?

  1.  Організація режиму дня. Чудово, якщо домашній режим дня дитини збігається з її графіком в дитячому садку. Якщо дитина лише адаптується в дитячому садку, це допоможе їй подолати та в цілому нормалізувати режим, який буде наслідувати організм.
  2. Прогулянки на свіжому повітрі й активні види ігор в першій половині дня.
  3. Проводьте час з дитиною, приділяючи увагу лише їй, хоча б 30 хвилин в день. Під час цього важливо виключити телевізор, радіо, відключити свій телефон. Спрямуйте увагу виключно на неї й будьте на 100% залученими в гру, яку обере ваша дитина.
  4. Якщо відчуваєте, що починаєте дратуватись, слід почати робити дихальні вправи, яким ви можете навчити й вашу дитину як способу справлятись з гнівом та роздратуванням.
  5. Мотивуйте дитину спати вдень спокійним спілкуванням перед сном та обіцянкою розважитись після сну, а перед сном всі розваги та іграшки теж відправляйте на відпочинок.

За матеріалами: https://mel.fm/vopros_-_otvet/5831297-beauty_sleep

Вам також може бути цікаво:

Як заохотити дітей їсти овочі

11 наукових фактів як малювання впливає на розвиток дитини

Звідки береться низька самооцінка та як її виправити?