Чому у нас не виходить бути продуктивними?

В закладках 20 навчальних курсів, в браузері відкриті онлайн-тренування з йоги, в робочій скриньці три листи, на столі пил. А ви відчуваєте занепад, смуток й відчуття, що у всіх інших виходить бути продуктивними, а у вас – ні. Не хвилюйтесь – інколи будь-хто може бути непродуктивним – і це цілком нормально.

Чому я такий лінивий?

Ліниві не ви, лінується ваш мозок. Базовий принцип природи можна  схарактеризувати як, “економ енергію”: навіть провідники нервових імпульсів в мозку оптимізовані таким чином, щоб у випадку максимальної продуктивності витрачати якомога менше енергії.

Мозок береже себе, а на вас при цьому находить апатія. Річ у тому, що психіка не зовсім усвідомлює, що мозок її обманює.

Вчені вирішили перевірити, як люди насправді сприймають лежання та активність. Вони показали добровольцям зображення пасивної поведінки (наприклад, людини в гамаку) й різних фізичних дій, просили обрати, то перші, то інші й робили учасникам енцефалограму. Виявилось, що мозок, який намагається ігнорувати картинки де нічого не потрібно робити, активізує зони контролю й придушення. Простіше кажучи, нашій психіці потрібні додаткові ресурси навіть на те, щоб відмовитись від пасивності.

Виходить, я не можу побороти себе?

Так, якщо ви не будете усвідомлювати це. Вам складніше буде стати ефективнішими, допоки ви не дізнаєтесь, як мозок вас обманює – наприклад, схиляє до менш енергозатратного рішення.

В одному з експериментів учасники повинні були вирішити, куди рухаються точки вліво чи вправо, й здвинути відповідний важіль. Виявилось, що волонтери навіть не усвідомлювали, що обирають легші варіанти: бо, якщо важче був важіль, що справа, учасники експерименту вважали, що точки рухаються вліво. Схильність обирати легший варіант збереглась, навіть коли учасників попросили озвучити відповідь, а не зрушувати важелі. Враховуйте цю особливість мозку, коли приймаєте рішення.

Як мозок взагалі регулює активність людини?

Всебічно. Наприклад, одна з частин передньої поясної кори оцінює скільки зусиль доведеться прикласти для досягнення цілі, й розподіляє когнітивні ресурси. Так, префронтальна кора планує нові операції й дає команду їх виконувати, в той час як нейрони смугастого тіла допомагають перетворити послідовність дій у звичку. Вам не знадобиться вся міць вашого мозку й неослабна увага, щоб почистити картоплю, якщо ви регулярно робили це раніше.

Розуміння базових механізмів активності й того як влаштована людська психіка, дозволить вам підвищити свою продуктивність.

Як мозок регулює лінь?

Вчені припускають, що зона, яка відповідає за лінь, знаходиться між передньою поясною корою й додатковою моторною областю. Перша оцінює, чи вартий результат праці, а інша прикидає, що прийдеться зробити, щоб досягти цілі. Чим слабкіше у людини зв’язок між цими двома зонами, тим сильніше він переконаний, що краще нічого не робити.

Разом з тим апатичні люди чуттєві до власних зусиль: їм доводиться залучити додаткові зони мозку, щоб прийняти рішення зробити що-небудь.

Чи є якась надія?

Можливо, ті, хто віддають перевагу лежати на дивані, розумніші за активних людей. Принаймні, як стверджують дослідження, які красиво називають “лінь” потребою в пізнанні – тобто здатністю насолоджуватись когнітивним процесом, отримувати й аналізувати нову інформацію. Протягом неділі вчені спостерігали за фізичною активністю людей з високою й низькою потребою в пізнанні. Виявилось, що перші ведуть більш пасивний спосіб життя й не люблять витрачати сили даремно.

Як почати діяти?

Не вимагайте від себе всього й відразу. Слід замінити “кожен день займатись спортом по годині й англійською мовою дві години, щоб вийти з карантину з красивим тілом на “встати й трохи порухатись, потім вивчити два англійських дієслова”. Це те, що ви можете зробити прямо зараз, щоб в решті решт досягнути цілі.

Розбивайте величезні задачі на ланцюг крихітних дій. Люди, які здатні переглядати свої цілі й відмовляються від недосяжного, відчувають себе більш здоровими: виявилось, що в них нормальний добовий ритм вироблення кортизолу – гормону, який збуджує нервову систему.

Не допомогло, мені не хочеться навіть зробити крихітний крок. Може я безнадійний?

Звичайно ні. Це відбувається тому, що вам мозок не відчуває впевненості в тому, що йому варто витрачати на це сили. Коли ви розумієте, як працює психіка, ви можете попрацювати зі своїм мозком, щоб почати діяти.

Поради, які можуть допомогти

Якщо ви хочете почати щось робити, доведеться послідовно пояснити своєму мозку, чому йому потрібно витратити на це психічну енергію.

  • Сформуйте проблему, яка вас непокоїть, чи можливість, яку ви хотіли б реалізувати.
  • Запишіть, які зовнішні обставини змушують вас розв’язати проблему чи реалізувати можливість? Які будуть наслідки, якщо ви цього не зробите?
  • Зафіксуйте, що ви отримаєте, якщо вам вдасться це зробити. Як до вас будуть відноситись інші люди? Що ви будете відчувати самі, які вигоди отримаєте?

Ця послідовність допоможе мозку оцінити, наскільки важлива ваша мета. Якщо вам по-справжньому потрібно щось зробити й на це є причини, то енергія, натхнення й  сили, яких не вистачало, не заставлять себе довго чекати”.

За матеріалами: https://knife.media/lazy-brain/