Кабачок – дієтичний продукт

Кабачок – чудова складова літнього раціону, походженням з Мексики, де місцеві індіанці вирощували і вживали в їжу кабачок ще задовго до нашої ери. Відомий багатьом овоч, кущова різновид гарбуза.

Яка користь

Користь кабачка в тому, що він, в будь-якому вигляді, чудово впливає на травлення і підтримує здоров’я шкіри.

За своїм складом кабачки, практично не відрізняються, незалежно від того, якого вони сорту.

Його вважають продуктом дієтичним, оскільки користь кабачка будь-якого кольору і сорту в його низькій калорійності.

В цьому овочі майже 95% складу – це звичайна вода. Інша частина – білки і вуглеводи.

Склад кабачків

Кабачок має корисні речовини, які необхідні для правильного харчування людини. Серед них мінеральні речовини – солі фосфору і магнію, калію і натрію, кальцію і заліза.

Крім того, в кабачках міститися багато потрібних організму мікроелементів таких, як: титан, літій, молібден, цинк, і інші.

Цікаво що, такого елемента, як калій в кабачках в сотні разів більше, ніж, наприклад, натрію. Це допомагає нормалізувати в організмі водний баланс, тому користь кабачка в здатності брати активну участь в справі позбавлення від зайвої кількості рідини.

Також, відомо і про наявність в кабачках багатьох життєво важливих вітамінів. Це провітамін вітаміну А (каротин), нікотинова кислота, вітаміни В1 і В2, і, нарешті, в чималій кількості є вітамін С.

Для людей, які страждають від шлунково-кишкових захворювань, користь кабачка в наявності ніжної целюлози і малої кількості органічних кислот.
Тому люди з такими недугами можуть вживати кабачки в їжу, не боячись за роздратування травних органів. А малу кількість вуглеводів, робить його дуже корисним і для діабетиків.

Крім цього кабачки мають сечогінну і жовчогінну дію, що цілком може сприяти виведенню токсичних речовин з організму, включаючи холестерин і радіонукліди, буде корисний тим людям, у яких є захворювання нирок і печінки.

Кабачки гарні, щоб попрощатися з надлишками власної ваги. Користь кабачка в відчутті повного шлунка і ситості після вживання його в їжу, завдяки цьому знижується бажання поїсти.

Досить давно з кабачків готують соки, а з його квіток – відвари. Їх добре застосовують з метою профілактики, знову ж таки, хвороб органів травлення, а також відвари квіток застосовують для лікування шкірних захворювань.
Крім того, їх вживання покращує стан судин, перешкоджає виникненню атеросклерозу і заспокоює нервову систему. Особливо корисно для людей похилого віку.

Унікальність кабачка ще й в тому, що вони володіють чудовим зволожуючим ефектом, тому часто застосовуються як головний інгредієнт в різних зволожуючих масках для обличчя. М’якоть кабачка омолоджує, покращує колір і мікроциркуляцію крові обличчя, захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання.


Читайте також рецепти з кабачків:

Кабачки в пароварці з помідорами

Молоді кабачки в горіховому соусі


 
 

Здоровій людині можна безпечно їсти кабачки вільно, багато і з задоволенням, а якщо є недуги, то не зайвим буде порадитися з фахівцями, тоді, гарантовано буде користь і шкода кабачка не виявивиться.

Склад кабачка
 
  • Калорійність 24 ккал.
  • 0,6 гр Білки.
  • 0,3 гр Жири.
  • Вуглеводи 4,6 гр.
  • Харчові волокна 1 гр.
  • Кислоти 0,1 Органічні гр.
  • 93 гр Вода.
  • Ненасичені жирні кислоти 0,1 гр.
  • Моно- і дисахариди 4,6 гр.
  • Зола 0,4 гр.
  • Насичені жирні кислоти 0,1 гр.