10 симптомів, які небезпечно ігнорувати

Турбота про власне здоров’я – це необхідна умова для доброго самопочуття. Ми повинні дбати про себе й прислуховуватись до свого організму, щоб своєчасно виявити проблеми, в разі їх наявності, та звернутись за допомогою до лікарів. Існують симптоми, які не можна ні в якому разі ігнорувати. Лікарі їх називають “червоними прапорцями”. За умови їх виникненні відкладати відвідування лікаря – це теж саме, що взяти бомбу з таймером, поставити його на випадкову дату й покласти до себе під ліжко.

Хвороба найнебезпечніша в тих випадках, коли тривалий час залишається без лікування. Поява “червоних прапорців” говорить про те, що захворювання вже знаходиться на тому етапі, коли подальше зволікання небезпечне для життя. Ось в яких випадках точно не можна відкладати похід до лікаря на завтра чи просто боязливо намагатись втекти від проблеми.

Головний біль

Наша голова може боліти час від часу й це можна вважати нормальним. Існують десятки відносно безпечних причин головного болю – від стомлюваності на роботі до банального недосипу. Однак у всіх цих “безпечних” причин головного болю є декілька загальних рис:

  • вони вже турбували вас раніше і їх вираженість не збільшувались.
  • вони не турбують вас постійно й без якої-небудь причини. Якщо голова розболілась після напруженого дня на роботі, а після того, як ви відпочили, біль минула – це нормально.
  • немає якоїсь додаткової симптоматики (порушення зору, слабкості в кінцівках, відчуття мурах, нерозбірливої мови, температури, втрати ваги й так далі).

Однак якщо голова стала боліти щодня, після звичних, які не потребують надзвичайних зусиль справ чи ви стали прокидатись посеред ночі через головний біль – це точно не варто ігнорувати. Особливо, якщо вам понад 50 років. Не хочу лякати, однак у 20% випадках такі постійні й ненормальні головні болі зустрічаються зі злоякісними пухлинами мозку.

Неврологічна симптоматика

Якщо ви помітили, що родичі чи ви самі стали невиразно розмовляти чи погано розуміти чужу мову, виникли проблеми з моторикою рук, хиткість ходи, знизилась чутливість якої-небудь частини тіла, варто негайно звернутись до лікаря. Все це може свідчити про серйозні проблеми з нервовою системою.

Різке погіршення зору

У більшості людей з роками знижується гострота зору. Тут важливо розуміти, з якою швидкістю це відбувається: якщо гострота падає на одну одиницю в рік – це, звичайно, погано, однак цілком очікуємо й потребує лише спостереження й придбання нових окулярів. Побоюватись потрібно ситуації, коли гострота знизилась різко чи відбулось випадіння полів зору (наприклад, ви стали бачити лише половину простору). В такому випадку терміново звертайтесь до лікаря. Глаукома, відшарування чи проблеми з очними нервами можуть привести до того, що ви назавжди втратите зір.

Непритомність

Лікарі називають їх синкопальними станами чи синкопі. Тут приблизно така ж історія, що і з головним болем: в душному приміщенні під час забору крові із вени чи при різкому прийнятті положенніястоячи (особливо, якщо до цього ви лежали) можна на мить втратити свідомість. З більшою ймовірністю це може трапитись з людьми астенічної статури й тонкої душевної організації.

Хоча непритомність є наслідком природної реакції організму на стрес і в переважній більшості випадків після нього не виявляється якоїсь серйозної патології, звернутись за консультацією лікаря все ж варто. А якщо ви стали втрачати свідомість регулярно чи близькі говорять, що під час непритомності у вас були судоми, то це точно не можна ігнорувати!

Біль в грудях й задишка

Такі симптоми можуть свідчить про проблеми з серцем (наприклад про ішемічну хворобу серця чи стенокардію). Однак перш ніж почати судомно хапатись за нього – слід дочитати цей пункт до кінця. Звичайно, такі недуги характерні для людей старше 40-50 років. Крім того, важливий не сам факт виникнення болі, а то, як і коли вона виникає. Червоним прапором тут буде пекучий та стискаючий біль за грудиною (а не в лівій половині клітці, як багато вважають), яка виникає при фізичному навантаженню (наприклад, при підйомі по сходах). Тривалість такого небезпечного болю може бути від 3 хвилин. Якщо у вас просто щось поколює зліва від грудей й відпускає через секунду, то навряд чи це свідчить про проблеми з серцем.

Кашель

Кашель тривалістю понад два місяці  – є серйозним приводом пройти флюорографію й звернутись до лікаря.

Суттєва втрата ваги

Важливо відрізняти схуднення, пов’язане з сильним стресом, фізичним навантаженням, недоїданням від незрозумілої втрати ваги. Бути пильними варто в тій ситуації, коли ви харчуєтесь як звичайно, у фітнес-центр так й не записались, на роботі вас ніхто не турбує – а ви все одно продовжуєте худнути. Це може свідчити про серйозні проблеми зі здоров’ям, в тому числі й про онкологічний процес.

Порушення ковтання чи блювання

Цей пункт не потребує зайвих пояснень. Мало хто зможе терпіти регулярне блювання чи відсутність можливості нормально ковтати їжу.

Порушення стулу

У всіх людей можуть виникати проблеми зі стулом: невеликі діареї чи, навпаки, запори. Якщо такі ситуації виникають час від часу, в цьому немає нічого страшного. Однак, якщо проблеми зі стулом стали регулярними (практично постійними), то це може свідчити про наявність серйозних проблем з товстим кишківником.

Кров’янисті виділення

Будь-які кров’янисті виділення – стовідсоткова причина відкласти всі самі важливі справи й терміново записатись до лікаря. Якщо кров виділяється при кашлі – це може говорити про рак легені чи туберкульоз, якщо у жінки із піхви поза менструальним циклом – про рак шийки матки, якщо із заднього проходу – про поліпи прямої кишки, онкологічних процесах й інших небезпечних захворюваннях.