Щоб памʼять ніколи не зраджувала

Ви вчасно не зробили важливого телефонного дзвінка, бо геть забули про це? Зустрівши старого знайомого, не знаєте, як до нього звернутися, бо його ім’я зовсім вилетіло з голови? Дорогою на роботу вас мучать сумніви: чи вимкнули ви газову конфорку? Розгублено зупиняєтесь посеред кімнати, бо не можете пригадати,  навіщо саме сюди зайшли? В такі ситуації час від часу потрапляє чи не кожен із нас – і не лише люди старшого віку, але й зовсім молоді.  

Якщо пам’ять зраджує вас дедалі частіше, варто звернути увагу на цю проблему. Це – попереджувальні дзвіночки про те, що ваш мозок потребує підтримки та тренування. Не панікуйте, нічого страшного в цьому немає. Методи для тренування пам’яті, уваги та розумової гнучкості добре відомі – треба постійно вчитися чогось нового, вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, багато рухатися. Якщо ви будете наполегливо й послідовно дотримуватися цих рекомендацій, то невдовзі відчуєте, як ваш розум яснішає і ви вже не потрапляєте в різні халепи через «діряву голову».

Крім цих загальних рекомендацій, науковці пропонують звернути увагу на ще декілька аспектів, важливих для підтримання розумових здібностей і пам’яті на належному рівні. Не варто нехтувати цією інформацією, адже вона підтверджена даними наукових досліджень.

Більше покладайтеся на себе

Сучасна людина схильна не довіряти своєму розумові та пам’яті, а натомість покладатися на всілякі допоміжні пристрої. Ми не завдаємо собі клопоту множити складні цифри в голові, а користуємося калькулятором. Багато хто, включно з автором цих рядків, не знає навіть номеру власного мобільного телефону – навіщо морочитися з запамʼятовуванням комбінації цифр, якщо номер можна знайти, натиснувши кілька клавіш? Побутовий таймер, нагадувач на мобільному телефоні, робочі щоденники в компʼютері, GPS в автівці – усі ці винаходи останнього століття справді значно спрощують наше життя. Але водночас вони звужують поле для щоденного дрібного тренування нашої пам’яті та уваги. 

Отже, ми не довіряємо собі і, щоб поліпшити результативність роботи та ділові якості, покладаємося на технічні пристрої – і цим провокуємо послаблення розумових здібностей. Намагайтеся більше покладатися на власні розумові зусилля в щоденному житті – і винагородою вам стане поступове поліпшення пам’яті.

Захищайтеся від шуму

Наш мозок потерпає, коли він ізольований від відчуттів, передовсім від двох найважливіших – слуху та зору. Втрата слуху є дуже поширеною проблемою старших людей. Між тим, слух – суперважлива функція, повʼязана з отриманням інформації. Наше вухо перетворює звукові хвилі на нервові імпульси, завдяки чому ми здатні чути й розуміти мову. Навіть незначне зниження слуху, як довели науковці, запускає процес утрати сірої речовини мозку. Дослідження показують, що погіршення слуху підвищує ризик когнітивних розладів на 24% за шестирічний період.

Отже, дуже важливо берегти свій слух. Але чи часто ми про це замислюємося і чи знаємо, як це робити?

На жаль, у нашому щоденному житті є чимало факторів, які сприяють погіршенню слуху. Часто ми бездумно завдаємо своїм вухам шкоди власною поведінкою. Наприклад, є дані, що лише 15 хвилин використання фену для волосся щодня є шкідливими для слуху. Те саме стосується прослуховування на високій гучності важкої рок-музики, надто якщо робити це в навушниках. 

Неабиякої шкоди нашим вухам завдає надто високий рівень шуму в довкіллі. Так, дуже травматичними для слуху є щоденні тривалі поїздки в метро, де рівень шуму суттєво перевищує фізіологічно прийнятні норми. Отже, під час таких поїздок доцільно вдягати навушники, які ізолюватимуть від агресивного шумового фону. Замість мучити вуха гуркотом підземних залізних коней, увімкніть негучну спокійну музику з власного плеєра.  

Якщо ви виявили у себе погіршення слуху – не зволікайте й запишіться на прийом до лікаря-отоларинголога. Відкладання цієї проблеми може прискорити процес втрати слуху. 

Наталія Кошманенко

Також читайте Школярі з планшетами: нічний жах батьків чи норма життя?

Музика покращує стан пацієнта після операції

Чим пахне людина?