Як темперамент дитини впливає на вибір спортивних секцій

Чому діти ходять на одні заняття із задоволенням і хваляться своїми досягненнями, а інші тренування перетворюється на каторгу?

Справа може полягати в невідповідності обраного виду спорту вродженому темпераменту дитини. Дитячі психологи поділяють характери дітей на чотири основні типи, кожному з яких рекомендовані свої спортивні заняття. 

Активний непосида (сангвінік)

Це справжні оптимісти, дослідники та фантазери. Такі діти багато і швидко говорять, задають безліч запитань та не можуть обійтися без постійного руху і спілкування. Діти-сангвініки не панікують з приводу невдач і завжди працюють на результат. Таким дітям підійдуть будь-які види командних рухливих ігор: футбол, хокей, регбі, баскетбол, водне поло, тощо.

Сангвініки зазвичай дуже цілеспрямовані і завзяті, тому в підлітковому віці їм особливо сподобається спорт, де потрібно долати перешкоди, наприклад альпінізм, різноманітні бойові мистецтва, спуск на байдарках, фехтування, біг із перешкодами, гірські лижі. Обов’язково обирайте вид спорту, який дозволить їм виплеснути надлишкову енергію, розвинути швидкість і координацію рухів.

Бунтівник (холерик)

Це активні, «пробивні» та уперті діти, які відрізняються  запальним характером, не люблять підкорятися старшим і вважають себе не такими, як усі. Маленькі холерики мають яскраво виражену індивідуальність, тому їм протипоказані командні види спорту.

Найкраще підійдуть заняття, що дають можливість виплеснути свою агресію та проявити спортивну злість, наприклад теніс, різні види боротьби, бокс, акробатика, легка атлетика, біатлон, тощо. Холерики не люблять монотонні, одноманітні заняття, а от біг на короткі дистанції, стрибки у воду і різноманітні «веселі старти» – саме для них. Також таких дітей важливо вчити проявляти чуткість і співчуття – з цієї точки зору їм чудово підійде кінний спорт.

Мрійник (флегматик)

Це спокійні, задумливі та витривалі діти, яким не цікаво з кимось змагатися та працювати на результат – їх більше цікавить сам процес. Таким дітям чудово підійдуть художня гімнастика, кінний спорт, синхронне плавання, парусний спорт тощо.

Також флегматики – справжні лідери в бігу на довгі дистанції і важкій атлетиці. У підлітковому віці їх може зацікавити тренажерний зал. До речі, діти такого складу характеру дуже дисципліновані й із задоволенням займатимуться дома, тому придбайте спортивний куточок, гантелі, тренажери, фітбол – і ваша дитина завжди матиме, чим зайнятись.

Тихоня (меланхолік)

Ці діти найменше пристосовані до більшості видів спорту. Це вразливі і пасивні діти, часто не впевнені у собі. Вони уникають труднощів та хворобливо переживають невдачі. Тому для них найкраще підійдуть такі індивідуальні та не дуже активні види спорту, як шахи і шашки, гольф, кінний спорт.

Для таких дітей важливо бути в гармонії з собою і не виходити із зони психологічного комфорту, тому у старшому віці їм сподобаються заняття йогою, капоейрою і пілатесом.

Вчені довели, що чим більше у дитини розвивається здатність керувати своїм тілом, тим швидше вона засвоює знання у школі. Тому прививати спорт із дитинства важливо не лише для фізичного здоров’я, а і для мозку. Однак підійти до вибору секції потрібно відповідально і обов’язково врахувати особливості темпераменту вашого малюка.

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Спортивне дитинство: як привити малечі любов до спорту”

“Чи віддавати дитину на бальні танці: поради тренера”