Дієта TLC: ефективне зниження холестерину

Американські експерти в галузі харчування визначили найбільш корисні для здоровʼя дієти. Для цього вони проаналізували декілька сотень популярних схем харчування, спрямованих на поліпшення здоровʼя та зниження ваги. Найбільш корисною було визнано дієту DASH, спрямовану на профілактику підвищеного тиску та серцево-судинних проблем. Другою найбільш корисною схемою харчування року було визнано дієту терапевтичних змін у способі життя – відому за скороченням оригінальної англійської назви як дієта TLC.

Мета дієти TLC

Знизити рівень поганого холестерину.

Тип дієти

Схема харчування з обмеженням споживання жирів.

Реальні результати

Дієта дозволяє знизити рівень поганого холестерину на 8-10 % за період 6 тижнів.

Основні принципи

Головна вимога цієї схеми харчування – жорстке обмеження щодо споживання жирів, передовсім насичених жирів (жирного мʼяса, продуктів з цільного молока, смаженої їжі). Водночас, пропонується обмежити вживання холестерину і суттєво збільшити кількість клітковини (овочів і фруктів) у щоденному раціоні. У комплексі, ці заходи дозволяють знизити рівень поганого холестерину, який підвищує ризик інсульту та інфаркту, навіть без прийому медичних препаратів.

Плюси дієти

  • Корисно для серця та судин.
  • Нема ризику для здоров’я.

Мінуси дієти

  • Ефективність може залежати від індивідуальних особливостей організму.
  • Треба вивчати етикетки на продуктах з інформацією про поживні властивості.
Пропонований режим харчування
Для початку слід визначити бажаний рівень споживання калорій. Якщо завдання полягає лише у зниженні рівня холестерину, то орієнтовними показниками є 2500 ккал для чоловіків і 1800 ккал для жінок. Якщо ж ви хочете ще й скинути зайву вагу, то слід обмежити денний раціон 1600 ккал для чоловіків і 1200 для жінок.
Наступний крок – скорочення до мінімуму (менш ніж 7% від денної кількості калорій) насичених жирів – продуктів з цільного молока, вершкового масла, жирного м’яса, ковбас тощо. На день можна споживати не більше 200 мг холестерину – така кількість міститься приблизно в 50 г твердого сиру. 
Якщо через шість тижнів ваш рівень поганого холестерину не знизиться на 8-10%, додайте до денного раціону 2 г рослинних станолів або стеролів, а також 10-25 г розчинної клітковини. Ці речовини блокують засвоєння холестерину у травному тракті, що сприяє зниженню рівня холестерину в організмі. Станоли і стероли у значних кількостях є в рослинних оліях, також їх можна приймати як харчові доповнення.
Дієта TLC передбачає споживання великої кількості фруктів, овочів, цільного зерна, нежирних або знежирених молочних продуктів, риби, очищеної від шкірки птиці. Як саме ви готуєте і поєднуєте ці продукти – ваша справа, головне – не використовувати смаження як способу приготування їжі. 

Що можна і чого не можна їсти

  • Рекомендовано вживати птицю і рибу, відварену або запечену, без шкірки. Червоне мʼясо не рекомендовано, оскільки воно містить багато холестерину.
  • Слід їсти багато фруктів та овочів. Рекомендована денна норма – 4 порції фруктів і 3-5 порцій овочів.
  • Не можна їсти багато насичених жирів. Слід уникати молочних продуктів з цільного молока, жирної свинини та яловичини, а також будь-чого смаженого. 

Чи скинете ви зайву вагу?

Мета цієї дієти – зниження рівня холестерину і відтак – поліпшення здоров’я серця та судин. Утім, ця дієта добре збалансована і привчає до здорового способу харчування. Тому дуже вірогідно, що, регулярно дотримуючись її, ви позбудетеся кількох зайвих кілограмів.

Безпека

Дієта TLC пропонує повноцінний харчовий раціон, багатий на поживні речовини, клітковину та кальцій. Вона цілком відповідає офіційним медичним рекомендаціям щодо вживання жирів і, зокрема, насичених жирів, а також вуглеводів і білків.

Тим, хто дотримується цієї дієти, можна не боятися жодних ризиків для здоровʼя чи побічних ефектів. Немає жодних вікових чи інших обмежень для її дотримання. Експерти-дієтологи запевняють, що дієта TLC – дуже ефективний спосіб профілактики серцево-судинних захворювань.

 

Також читайте “Дієта для серця”

“П’ять підступних перекусів, від яких можна потовстішати”