Локаворство: сезонне меню на вашому столі

Осінь – ідеальний час для того, щоб долучитися до модного нині тренду під назвою «локаворство» – адже навколо так багато надзвичайно смачних та корисних сезонних продуктів!

Локаворство (з англ. local – «місцевий» і лат vorare – «їсти») – це, по суті, класичне харчування за географічним принципом. Прибічники цього руху вживають у їжу виключно продукти місцевого виробництва, в ідеалі – що виросли чи були здобуті в радіусі 150 км від їхньої домівки – але це, можна сказати, локаворство puro, коли продукти з огороду одразу потрапляють у салат. Однак локавором може себе вважати і той, хто в цілому дотримується принципу сезонності і харчується продуктами, що ростуть на території його країни чи регіональної полоси – так, у Києві, чорноморські мідії чи карпатський мед також можна вважати локальними продуктами. Головне – ніяких голландських яблук, турецької моркви чи єгипетської картоплі!

Плюси для здоров’я

При такому підході до харчування відпадає необхідність додавати у продукти консерванти та інші речовини, що подовжують строк придатності і покращують їх зовнішній вигляд. А принцип сезонності, що лежить в основі локаворства, дає можливість відмовитись від вживання ненатуральних продуктів, які були вирощені за технологіями генної інженерії.

Важливо також враховувати, що багато привізних фруктів знімають з гілок ще нестиглими, щоб вони дозріли в дорозі – а це не може не позначитись на їхніх смакових і поживних якостях. До того ж, лікарі і дієтологи в один голос стверджують, що їжа, яку виростили в середовищі нашого проживання, є більш корисною і легкою для засвоєння, ніж заморські делікатеси. Чому, наприклад, для нас, українців, шкідлива пальмова олія? Саме тому, що у нас не ростуть пальми, і ми не звикли до цього продукту, на відміну від звичайної рослинної олії.

Варто також відмітити, що для вагітних та годуючих матерів локаворство може стати в нагоді, адже такий підхід до їжі суттєво знижує ризик розвитку алергічних реакцій у дитини. 

Плюси для екології

Локаворство робить свій вклад у збереження чистоти навколишнього середовища: на транспортування місцевих продуктів йде набагато менше пального, а отже в атмосферу потрапляє менше вихлопів, ніж при довготривалому транспортуванні.

Плюси для смаку

Сезонність – це слідування природному циклу природи, воно передбачає, що восени на столі мають з’являтися горіхи, груші, яблука, сливи, гарбуз та селера, взимку – різноманітні крупи, квашена капуста, редька, буряк, обліпиха, айва, хурма, а також соління, варення і сухофрукти, восени – різноманітна зелень, салати і редиска, а влітку – свіжі фрукти, ягоди та овочі, особливо патисони, спаржа, артишоки, тощо. «Гумові» помідори та огірки із супермаркету взимку не принесуть вам жодного задоволення. А от продукти, подані до столу в сезон – стануть справжнім феєрверком смаків та ароматів!

Не забувайте експериментувати на кухні! Безліч наймодніших страв можна приготувати із найпростіших продуктів: так, смузі можна готувати і з моркви, і з селери, і з буряку! А з гарбуза чи зеленого горошку вийде яскравий суп-пюре! Для того, щоб вітаміни краще засвоювалися, їх треба вживати разом із корисними жирами – тому додайте у коктейль, наприклад, йогурт, а в суп – вершки (які ви можете придбати у знайомої бабусі).

Поради для локавора-початківця

1. Для збільшення свого смакового досвіду, частіше відвідуйте кафе та ресторани, які пропонують своїм гостям сезонне меню: ромашкове желе з огірковою пінкою, мариновані сливи, лимонад з петрушки, пиво з кропиви, борщ з карасями, сорбет із щавлю, мармелад із морепродуктів – час радянського олів’є і печінкового торту вже давно минув, наразі ресторани намагаються презентувати свої авторські інтелектуальні інтерпретації локальних продуктів.

2. Балувати себе корисними продуктами можна весь рік, якщо підготуватися заздалегідь: заморозьте ягоди, засушіть трави – і тоді навіть взимку ви зможете себе порадувати вітамінами і ласощами. 

3. Перестаньте купувати «гумові» овочі та фрукти. Якщо нестерпно хочеться помідорів, придбайте помідори-чері – вони встигають дозріти без парників навіть в умовах європейської зими. Можете спробувати вирощувати їх у себе на підвіконні. Почніть з найпростішого – кріп, петрушка та зелений лук прекрасно ростуть у горщиках, тому ви зможете радувати свою родину свіжою зеленню весь рік.

Не обов’язково повністю змінювати свої харчові звички, щоб стати здоровішим і отримувати більше задоволення від їжі. Просто станьте трохи гурманом!

Галина Теличук


Ольга КРАБ, лікар-генетик, дієтолог, спеціаліст з раціонального харчування і здорового способу життя

Найцінніше, що є у людини – це те, що дає їй природа. Але ми з часом про це забуваємо, тому огірки, суниця чи кабачки можуть з’явитися на нашому столі восени і навіть взимку. Генетично людина пристосована до території, на якій народилась вона та її батьки. Саме тому в різних країнах ростуть різні овочі та фрукти: десь пальми з бананами, а десь картопля та в лісах ягоди. Найкориснішими для нас є місцеві та сезонні овочі, фрукти та ягоди. Сезонні овочі та фрукти мають ідеально підібрані вітаміни, мінерали та амінокислоти, найбільш необхідні в ту чи іншу пору року. Овочі та фрукти, вирощені в іншій місцевості, можуть мати зовсім інший склад корисних речовин, а якщо врахувати умови та час транспортування, то корисних речовин може не залишитися зовсім! 

Восени та взимку не слід забувати про консервовані овочі та фрукти (в які не додано багато солі чи цукру). Те ж саме можна сказати і про ранні, тепличні культури. Їх слід вживати для того, щоб отримати цінні харчові волокна, біофлавоноїди, вітаміни і мінерали.


Данило ПАНОВ, фіналіст «Мастер Шеф-3», кулінарний блогер, засновник і шеф-повар “Food Bar”, засновник і шеф-кондитер домашньої кондитерської “Sweet Gold”:

Як сім’янин і засновник закладу стріт-фуд, я на особистому досвіді переконався, що немає нічого кращого за локальні продукти. Тому для мене локаворство – це не лише економно, а і незмінно швидко, завжди смачно і дуже корисно. Що ще потрібно в умовах сучасності? Найголовніше у цій справі не боятись експериментувати і не мислити категоріями домашньої кухні. Локаворте та руйнуйте стереотипи!

Рецепт від Данила Панова можна знайти тут.

 

Також читайте Інтуїтивне харчування

Чим перекусити з користю для здоров’я

Що заважає позбутися надлишкових кілограмів?