Навіщо ми спимо – точка зору психолога

Є люди, які не пам’ятають своїх снів, є ті, хто з легкістю може їх відтворити. Є буденні, яскраві, жахливі сновидіння. Ми різні навіть у тому, як і що нам сниться. Сюжети снів завжди цікавили людство, хтось бачив у них сакральний зміст, хтось божевілля, хтось пророцтва, а хтось таємниці людської психіки. Про що ж свідчать наші сни? Навіщо нам сон?

Сон – це стан гальмування, який наступає періодично та пов’язаний з необхідністю відновлення працездатності та біологічними ритмами життя організму.

Сон – це надзвичайно важливо для нашого життя. По-перше, пригадайте, як ви почуваєте себе, коли погано спали, наскільки ви продуктивні, бадьорі, уважні. По-друге, коли ми спимо, в організмі відбуваються специфічні біохімічні реакції, синтезуються певні речовини. Ну хоча б той самий колаген. Тому, науковці довели, що жінки, які багато сплять мають кращу пружність шкіри порівняно з жінками, які мають короткий та ненормований сон.

В середньому людський організм перебуває у стані бадьорості близько 16 годин, а 8 годин організму відведено для сну. Регуляція цього циклу відбувається окремими ділянками головного мозку людини «центром сну» та ретикулярною формацією. Такий добовий ритм має називається «циркадним» та контролюється генетично.

Багато людей вважають, що сон – це перерва в діяльності мозку, проте насправді – це зовсім не так. Сон – це інший стан. Під час сну мозок проходить кілька фаз (або стадій) активності, які повторюються приблизно з періодичністю у 1,5 години. Сон складається з двох різних станів – повільного сну та швидкого сну. Вони відрізняються за показниками сумарної електричної активності мозку та руховій активності очей, тонусом м’язів та іншими вегетативними показниками.

  • Бадьорість (альфа-ритм) –  це стадія засинання, дрімоти, на цій стадії у людини можуть виникати марення, сноподібні галюцинації.
  • Поверхневий сон – повне відключення свідомості.
  • Третя стадія (дельта-ритм) – перехід до глибокого сну.
  • Четверта стадія (дельта-ритм) – глибокий сон. Дельта-сон переважає в першу половину ночі. Якщо людину розбудити на цій стадії сну, то просинання буде важким, людині буде важко просинатися.
  • Швидкий сон – на даній стадії посилюється мозковий кровоток на фоні глибокого м’язового розслаблення, на цій стадії активізується вся вегетативна система. На даній стадії швидко рухаються очні яблука (при заплющених очах). Найяскравіші сни, які ми запам’ятовуємо ми бачимо саме на цій стадії. Сновидіння фази швидкого сну більш тривалі та краще запам’ятовуються.

Весь нічний сон складається з 4-5 циклів, кожен цикл триває від 90 до 100 хвилин. Таким чином за ніч ми бачимо сни 4-5 разів, загальна тривалість «споглядання снів» 1-2 години.

Сон – це не просто період відпочинку, це період важливих станів, які зачіпають глибинні основи функціонування психіки. Часто у снах ми можемо отримати відповіді на питання, які турбували нас у стані бадьорості. Як відомо Дмитро Іванович Мендєлєєв так захоплено працював над своєю періодичною таблицею, що її остаточний варіант прийшов до нього уві сні. Це пов’язано з тим, що контроль свідомості (який часто обмежує нас) у снах відсутній і тому ми можемо отримати відповіді на складні питання життя.

Про що ж свідчить зміст наших снів?

На сьогодні існує достатньо багато гіпотез, які пояснюють зміст наших снів. Існують теорії, які пояснюють зміст наших снів через компенсаторні механізми задоволення потреб, які в повсякденному житті ми не можемо задовольнити. Тобто, нам сниться те, чого ми хочемо, але отримати не можемо. Наприклад, чоловік поїхав у відрядження та засумував за своєю дружиною – вона приходить до нього у снах. Або, а роботі ви не отримали бажаного результату, але у сні вам може наснитися, що ви його отримали і вже працюєте над наступним завданням. Психоаналітики говорять про те, що за такого розуміння природи сюжетів наших сновидінь ми можемо більше дізнатися про свої потреби, цінності, домагання, переконання.

Друга теорія полягає у тому, що нам сниться все те, що було у реальному житті, залишки дня (попередніх днів), враження, емоційні стани. Тобто, сни – це наслідок нашого життєвого досвіду, відображення подій, які відбувалися раніше. Так як немає контролю свідомості, то часто таки елементи сну можуть об’єднуватися в дивакуваті комбінації. Іван Михайлович Сеченов називав сновидіння «небувалими комбінаціями бувалих вражень».

Також існують теорії, які доводять, що зміст снів може давати нам інформацію про стан нашого здоров’я. Несвідоме більш чутливе до тонких сигналів  подразників нашого тіла, які є для нас абсолютно непомітними у стані свідомості. Наприклад, часто бувають ситуації, коли нам сняться дуже тяжкі та неприємні сни напередодні захворювання, ще до появи явних симптомів застуди, або отруєння.

Тому своїм снам треба приділяти увагу. Адже вони можуть бути маркером вашого самотинного та психічного стану. Найкраще аналізувати сни відразу після пробудження, адже чим більше часу після просинання проходить, тим більше інформації ми забуваємо. Тому найкраще мати біля ліжка блокнот та відразу після пробудження записувати свої сни.

Якщо ви маєте розлади сну: погано спите, рано просинаєтеся, не можете довго заснути, страждаєте від нічних жахів – обов’язково зверніться до лікаря. Часто це може бути симптомами більш серйозних захворювань. Лікар допоможе встановити причини розладів сну та призначить відповідне лікування, адже ми вже знаємо наскільки важливі сни у нашому житті.

Валерія ЦИХОНЯ 

Психолог, приватна практика
на psyroom.com.ua, 
кандидат психологічних наук

Також читайте “Вправи для відмінного нічного сну”

“Менше речей − кращий сон”

“Як, чому та скільки спати?”