Дієта роздільного харчування на 90 днів

Автори нашумілої на Заході книги “90-денна дієта роздільного харчування” Бреда Гробат і Мойца Поляншек пропонують нам дієту, побудовану на повторюваному 4-денному циклі роздільного харчування. Як запевняють авторки, розроблена ними схема харчування дозволить “скинути” до 25 кг протягом трьох місяців (залежно від кількості жирів, доданих в їжу, і розмірів порцій). Більше того, авторки обіцяють ще й додатковий бонус – втрату ще декількох кілограмів  протягом найближчих трьох місяців після виходу з дієти без жодних зусиль, за рахунок  прискорення обміну речовин. Для цього треба лиш обмежуватися фруктами на сніданок, дотримуватися графіку прийому їжі і не вживати разом непоєднувані продукти, такі як клітковина і вуглеводи).

В основі дієти – давно відомий принцип розділеного харчування. Однак авторки пішли далі, запропонувавши певні поєднання продуктів протягом усього дня. Вірніше, під час обіду і вечері, оскільки сніданок завжди однаковий – це пара фруктів або склянка ягід. Незважаючи на певну складність і обмеження, ця дієта має й позитивні сторони: безсумнівно, вона сподобається солодкоїжкам, оскільки крім великої кількості фруктів, пропонує ще й вуглеводні дні, протягом яких ви їсте борошняні й солодкі страви.

Отже, всі 90 днів дієти – це повторювані 4-денні цикли обідів та вечерь за наступною схемою:

1-й день: білки (в основному м’ясо і молочні продукти, доповнені овочами і невеликим шматочком хліба);

2-й день: крохмали (складні вуглеводи, такі як бобові, крупи і коренеплоди, а також овочі);

3-й день: вуглеводи (борошняні вироби, випічка без додавання молока і яєць, а на вечерю – солодощі – тістечка, печиво, морозиво, шоколад);

4-й день: вітаміни (можна їсти тільки фрукти, горіхи та насіння, за бажання поєднуючи їх з овочами).

Кожен 29-й день – розвантаження. У ці дні не їдять, тільки пʼють чисту джерельну воду. Наступний день після розвантажувального має бути вітамінним, а наступний за ним – білковим.

Крім того, автори дієти наполягають на дотриманні часового графіка харчування. Основні прийоми їжі мають припадати на період з 12 до 20 години. В цей проміжок часу ви обідаєте і вечеряєте. Зранку і до полудня рекомендується їсти якомога менше, надаючи перевагу фруктам, пити багато води і низькокалорійних напоїв. Протягом дня слід пити не менше 2 л води. Природні несолодкі соки розглядаються як окремий прийом їжі. Кожен день в обід ви їсте велику порцію, на вечерю – удвічі меншу. За бажання, між прийомами їжі можна з’їсти один фрукт.

Дозволені продукти (крім фруктів на сніданок)

Білкові дні

  • М’ясо – будь-яке (яловичина, свинина, телятина, м’ясо курки, кролика, індички тощо)
  • Риба, морепродукти
  • Яйця
  • Сир домашній, сир твердий, будь-які молочні продукти
  • Мʼясний бульйон (одна склянка під час обіду)
  • Будь-які овочі, приготовлені на ваш смак, за винятком крохмалистих, як-от картоплі
  • Крім того, що під час обіду з’їсти шматочок грубого хліба

Крохмальні дні

  • Будь-які бобові: квасоля, горох, сочевиця, соя тощо
  • Рис, перлова крупа, просо, гречка та інші зернові
  • Овочі будь-які, в тому числі картопля
  • Овочевий бульйон
  • Під час вечері можна з’їсти один шматочок цільнозернового хліба

Вуглеводні дні

  • Борошняні вироби: вареники, коржі, макарони, крекери, піца
  • Каші: гречана, ячмінна, пшоняна тощо
  • Овочі будь-які, томатні соуси, спеції
  • Хлібобулочні вироби без молока і яєць: млинці, печиво
  • Солодощі для вечері: 1 тістечко, або шматок торту, або 3 невеликих печива, або жменя дрібного печива, або 3 кульки морозива
  • Смужка чорного шоколаду на вечерю. Обов’язково!

Вітамінні дні

  • Фрукти в будь-якому вигляді, можна за бажанням підсолоджувати
  • Сухофрукти, краще попередньо замочені у воді (воду також можна випити)
  • Горіхи і насіння (1 порція – 25 г)
  • Фрукти, овочевий сік
  • Свіжі овочі

Думка експертів

Більшість експертів з питань харчування і дієтологів не підтримують теорію роздільного харчування. Природа пропонує нам продукти, що являють собою суміш вуглеводів, білків і жирів (бобові й крупи, горіхи та насіння, молочні та м’ясні продукти, овочі та фрукти містять різні макроелементи в різних пропорціях). Що вже говорити про «витвори людських рук», такі як торти, шоколад, сир, супи. Травна система людини також налаштована на змішану їжу, тому не варто беззастережно довіряти твердженням про те, що «поєднання білків і вуглеводів є руйнівним для нашого організму”, й подібним домислам.

Водночас, експерти не заперечують, що системи роздільного харчування можуть бути ефективними для зниження і підтримки ваги. Проте, вони наголошують, що сукупний ефект досягається за рахунок зменшення калорійності раціону. Адже на такій дієті ви в будь-якому випадку маєте відмовитися від чогось – чи то від котлети, чи від шматка хліба.

Ідея циклічної зміни дієти також не нова. Періодична зміна стилю харчування не дозволяє організму звикнути до нового раціону; тому процес втрати ваги не сповільнюється. Проте, для цього необов’язково дотримуватися якоїсь спеціальної дієти. Достатньо періодично міняти калорійність раціону (наприклад, в робочі дні 1200 кал, у вихідні – 1500, і під час розвантажувальних днів – 1-2 рази на тиждень – 900 ккал). Або змінити улюблене меню. Наприклад, замість овочевого супу з м’ясом зʼїсти тушковані кабачки.

Також варто приділяти особливу увагу фізичній активності. Не забувайте, що це є надзвичайно важливим компонентом у процесі позбавлення від зайвої ваги. Можливо, прогулянки швидким кроком, танці або плавання стануть для вас справжнім відкриттям, дозволять не тільки схуднути, але й вдосконалити фігуру, виглядати молодше і значно поліпшити настрій і сприйняття життя. 

 

Також читайте “Монодієти – харчовий мінімалізм заради схуднення”

“Як відрізнити харчову непероносимість від алергії?”

“Дієта для серця”

“Грибна дієта – смачно і корисно”