Бідність має негативний вплив на здоров’я

Незаперечний зв’язок між цими факторами нещодавно встановили британські вчені, опублікувавши результати свого дослідження в мережевій версії британського медичного часопису Archives of Internal Medicine.

Для чого потрібні гроші

За гроші не можна купити щастя, але гроші здатні допомогти уникнути негативних наслідків негараздів і стресів.

Навіть в умовах стресу багаті люди живуть довше, ніж бідні. «Поєднання бідності та стресу – це бомба, – так коментує результати дослідження його автор, доктор Антоніо Іван Лаззаріно, клінічний науковий співробітник Університетського коледжу Лондона: «Бідні люди, які часто переживають стресові ситуації, мають дуже високу смертність, більшу, ніж можна було б очікувати, просто підсумувавши два окремих фактори бідності і стресу».

Раніше дослідники вже з’ясували, що стрес і бідність забирають роки життя. Нове дослідження ставило за мету вивчити одночасний вплив високого стресу і певного рівня доходів. Автори дослідження не з’ясовували, наскільки довше житимуть багаті люди, ніж бідні, у стресовому середовищі. З отриманих даних також не можна зрозуміти, чому багаті легше переносять стрес з біологічної точки зору. Автори лише показують зв’язок між добробутом, стресом і смертністю.

Як же проводилося дослідження?

Вчені вивчили базу даних понад 66 500 англійців у віці 35 років і старше в період між 1994 і 2004 роками. Учасникам ставили загальні запитання про їхню роботу – наприклад, чи були вони некваліфікованими робітниками, чи, можливо, обіймали керівні посади, а також розпитували, чи є у них симптоми тривоги, депресії, низький рівень довіри або соціальна дисфункція. Ніхто з учасників дослідження на його початку не мав раку або серцево-судинних захворювань. Долю учасників відстежували в середньому упродовж восьми років.

Після завершення збору даних вчені відкоригували отриману інформацію та відкинули вплив таких факторів, як вік або стать. Зрештою стало очевидним, що незаможні люди, які жили в стресовому середовищі, помирали раніше. Схоже, гроші грали роль буфера для більш заможних людей, які мали високий рівень стресу, зазначає доктор Лаззаріно. І, навпаки, низькі доходи підсилювали негативні наслідки стресу.

Результати дослідження

Утім, експертів не дивують такі висновки вчених. Бідні люди мають менше способів боротьби зі стресом, каже Ґлен Льюїс, професор психіатричної епідеміології в Університеті Брістоля в Англії. «Наприклад, якщо машина зламалася, то багата людина може дозволити собі орендувати нове авто або швидко відремонтувати старе, чи отримати страхову виплату, – каже Льюїс. – Будь-які ситуації є менш напруженими, якщо людина має гроші – з ними значно легше шукати альтернативи».

Автори дослідження припускають, що багаті люди мають доступ до ефективніших способів керування своїми негативними емоціями. У заможних людей також зазвичай більше оточення, здатне допомогти. До того ж, серцево-судинна система у заможніших людей здатна швидше відновлюватися після гострого стресу, а це в перспективі може сприяти меншим серцево-судинним ушкодженням, зазначають автори дослідження. Щоправда, вчені не з’ясовували, як рівень стресу змінювався з плином часу.

Автор дослідження, яке довело зв’язок між наявністю грошей та можливістю переживати стрес, вважає, що висновки могли б допомогти в подальшому уточнити інструменти для оцінки стресу. «Оскільки ми знаємо, що стрес є дуже шкідливим для здоров’я, можна було б рекомендувати сімейним лікарям вимірювати рівень стресу у всіх своїх пацієнтів. Однак це нереально через надто високі витрати. Та якщо визначення рівня стресу включити лише в обстеження людей з низькими доходами, це може виявитися економічно ефективним».

Ймовірно, британська система медичного обслуговування справді візьме цю рекомендацію на озброєння. Натомість українцям поки залишається одне: на практиці доводити, що бідність справді має негативний вплив на здоров’я і здатність опиратися стресам.

 

Також читайте:

 “Усмішка вам личить”

“Волоські горіхи врятують від стресу”